Οι σημερινοί ιδιοκτήτες και οι πιθανοί αγοραστές κατοικιών ανταποκρίνονται στα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων, αν και αργά.

Η ζήτηση στεγαστικών δανείων αυξήθηκε κατά 2,8% την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον εποχικά διορθωμένο δείκτη της Ένωσης Τραπεζιτών Στεγαστικών δανείων. Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα με άνοδο.

Μετά την απότομη πτώση την προηγούμενη εβδομάδα, το μέσο συμβατικό επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών με συμμορφούμενα υπόλοιπα δανείων ($726.200 ή λιγότερο) παρέμεινε αμετάβλητο στο 7,61% την περασμένη εβδομάδα, με μονάδες να μειώνονται στις 0,67 από 0,69, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας έναρξης. για δάνεια με προκαταβολή 20%.

«Παρόλο που τα επιτόκια των κρατικών τίτλων μειώθηκαν στα μέσα της εβδομάδας, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων άλλαξαν ελάχιστα κατά μέσο όρο μέσα στην εβδομάδα», δήλωσε ο Joel Kan, αντιπρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος του MBA.

Ωστόσο, οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικού δανείου αυξήθηκαν κατά 2% για την εβδομάδα και ήταν 7% υψηλότερες από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο.

Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων αυτόν τον μήνα δεν διαφέρουν τόσο πολύ από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, επομένως δεν υπάρχουν πολλά νέα κίνητρα για αναχρηματοδότηση. Οι περισσότεροι δανειολήπτες έχουν πολύ χαμηλότερα επιτόκια λόγω των χαμηλών επιτοκίων που παρατηρήθηκαν κατά τα πρώτα χρόνια της πανδημίας του Covid-19.

Οι αιτήσεις για στεγαστικό δάνειο για αγορά κατοικίας αυξήθηκαν 3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν 12% χαμηλότερα από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο. Τα χαμηλότερα επιτόκια μπορεί να βοηθήσουν λίγο, αλλά οι ακόμα αυξανόμενες τιμές των κατοικιών και η ακόμα χαμηλή προσφορά κατοικιών αποτελούν μεγαλύτερα εμπόδια για τους σημερινούς πιθανούς αγοραστές.

«Τόσο οι αιτήσεις αγοράς όσο και οι αιτήσεις αναχρηματοδότησης αυξήθηκαν στον υψηλότερο εβδομαδιαίο ρυθμό σε πέντε εβδομάδες, αλλά παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παρά την πρόσφατη πτωτική τάση, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στα τρέχοντα επίπεδα εξακολουθούν να είναι προκλητικά για πολλούς υποψήφιους αγοραστές και σημερινούς ιδιοκτήτες κατοικιών», πρόσθεσε ο Kan.

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κινήθηκαν χαμηλότερα αυτή την εβδομάδα, λόγω του απότομου ράλι της αγοράς ομολόγων μετά την μηνιαία έκθεση της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό χαμηλότερα από ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

Διαβάστε ακόμη: