Με το κύριο επιτόκιο να υποχωρεί για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αυτή τη φορά από το 13% στο 12%, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου βρέθηκε να καταγράφει νέο αρνητικό «ρεκόρ».
Λίγο μετά τις 14:00, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος ήταν 18.38 λίρες για ένα δολάριο.
Η Κεντρική Τράπεζα, η οποία είχε ήδη μειώσει τον περασμένο μήνα το κύριο επιτόκιο κατά μία μονάδα, δικαιολόγησε τη νέα απόφαση, επικαλούμενη ξανά τις «αβεβαιότητες, αναφορικά με την παγκόσμια ανάπτυξη και τους γεωπολιτικούς κινδύνους».
Τον Ιούνιο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει νέες μειώσεις των επιτοκίων, τα οποία παρέμεναν επί μήνες σταθερά.
Ως συνέπεια της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, που επικρίνεται ευρύτατα, η τουρκική λίρα, που είχε χάσει 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου από το 2021, έχει αποδυναμωθεί από την 1η Ιανουαρίου επιπλέον κατά 27%, σε σύγκριση με το αμερικανικό νόμισμα. Λόγω της «κατάρρευσης» της λίρας, ο πληθωρισμός έφθασε τον Αύγουστο στο 80.2%, το υψηλότερο ποσοστό από το 1998.
Η Τουρκία εμμένει στη χαλαρή νομισματική πολιτική: Μείωσε ξανά τα επιτόκια, με τον πληθωρισμό στο 80%
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είχε εκπλήξει εκ νέου τις αγορές, προχωρώντας σε μείωση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα «άγγιζε» το 80%.
Ο πληθωρισμός της Τουρκίας για τον Ιούλιο αυξήθηκε στο 79.6% σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει το αυξανόμενο κόστος τροφίμων και ενέργειας και τη μακροχρόνια ανορθόδοξη στρατηγική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη νομισματική πολιτική.
Στις αγορές, ο δείκτης BIST διαπραγματεύθηκε χαμηλότερα κατά 0.8%, μετά την απόφαση, ενώ η τουρκική λίρα υποχώρησε απότομα έναντι του δολαρίου.
Ο πληθωρισμός στην Κωνσταντινούπολη «άγγιξε» το 99.11%
Τον Ιούλιο, το «κύμα» ανατιμήσεων στην Κωνσταντινούπολη έφθασε το 99.11%, με τον δείκτη τιμών να αυξάνεται κατά 4.09% σε σύγκριση με τον Ιούνιο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή των τιμών από τον Φεβρουάριο του 1998, σύμφωνα με στοιχεία του εμπορικού επιμελητήριου της Κωνσταντινούπολης, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στις 01/08.
Σε ολόκληρη τη χώρα, αναμενόταν πως ο πληθωρισμός θα πλησιάσει το 81% τις επόμενες εβδομάδες, ενώ, αναμένεται να υποχωρήσει στο 70% έως το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση μεταξύ οικονομολόγων από το πρακτορείο Ρόιτερς.
Οι τιμές άρχισαν να «εκτοξεύονται» από το περασμένο φθινόπωρο, όταν η τουρκική λίρα «κατέρρευσε», μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει σταδιακά τα επιτόκια στο 14%, στο πλαίσιο της χαλαρής νομισματικής πολιτικής του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Διαβάστε ακόμη:
- Γιώργος Καπουτζίδης: Η υποτιθέμενη υποψηφιότητά του με τη ΝΔ απασχόλησε με ένταση και τοξικότητα το Τουίτερ
- Νίκλας Μπέντνερ: Γιατί οι ποδοσφαιριστές προτιμούν το σεξ επί πληρωμή από ένα one night stand
- Ο πόλεμος των μακαρονιών: Ιστορίες ενεργειακής… τρέλας στην Ιταλία
- Μαντόνα: Σπάει το κοντέρ της γελοιότητας στο νέο βιντεοκλίπ με την Tokischa