Επειδή η υπόθεση του ΒΟΑΚ έχει καταντήσει κακόγουστο σίριαλ, όπου οι άνωθεν παρεμβάσεις έχουν καταστεί καθημερινή συνήθεια και οι Φάκελοι των προσφορών παραμένουν ερμητικά κλειστοί από τον Μάιο μέχρι και σήμερα, νομίζω πια ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έχουν υπερβεί κάθε όριο!

Καταργώντας και υπονομεύοντας μια διαγωνιστική διαδικασία που επί της ουσίας έχει καταργηθεί!

Επί ενάμιση χρόνο γίνεται νταραβέρι, ποιος θα πάρει τι και ποιο μερίδιο του αναλογεί!

Και επί του προκειμένου όσον αφορά τον ΒΟΑΚ έχει εξαντληθεί κάθε είδους και κάθε μορφής παρέμβαση, θεσμική και εξωθεσμική, προκειμένου οι δύο κορυφαίοι εργοληπτικοί όμιλοι να τα βρουν μεταξύ τους και να μοιραστούν το έργο!

Και οι οποίοι δεν τα βρίσκουν και όσο δεν τα βρίσκουν οι Φάκελοι των οικονομικών προσφορών σκανδαλωδώς, καθ’ υπέρβαση των αρμοδίων δεν ανοίγουν!

Και έρχονται νέα δημοσιεύματα να μας πληροφορήσουν ότι και μετά την πρόσκληση του Μαξίμου σε Μυτιληναίο και Περιστέρη, η εσχάτη προσπάθεια της κεντρικής εξουσίας απέβη άκαρπη και οι δύο πανίσχυροι εργολάβοι – και όχι μόνο- αδυνατούν να τα βρουν μεταξύ τους και να μοιράσουν τον περίφημο ΒΟΑΚ, για την υλοποίηση του οποίου (που θα ονομαστεί οδικός άξονας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προς τιμήν του αείμνηστου πρωθυπουργού) ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει πράγματι επιδείξει τεράστιο ενδιαφέρον.

Εμείς ερχόμαστε σήμερα να αποκαλύψουμε το γεγονός ότι κατά την συνάντηση των ισχυρών μεγαλοεργολάβων στο Μαξίμου, στην πρόσκληση «να τα βρουν» προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, ενστάσεις και προσφυγές για τον ΒΟΑΚ, υπήρξε πλήρης διαφωνία και ένταση!

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, στην συγκεκριμένη συνάντηση και ειδικότερα στο γραφείο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου, κατά τη συνάντηση των τριών μεγαλοεργολάβων με τον Διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος φέρεται να εξανέστη, να εξερράγη και να δήλωσε προς τον Γιάννη Μπρατάκο «Άλλα μου είχατε υποσχεθεί»!

Και κατά τις ίδιες πληροφορίες, σηκώθηκε κι έφυγε από την …συμβιβαστική συνάντηση!

Οπότε ήταν σαφές και ξεκάθαρο από την ίδια μέρα της συνάντησης των τριών μεγαλοεπιχειρηματιών στο Μαξίμου πως ήταν αδύνατον να τα βρουν μεταξύ τους, καθώς υπήρχε τελείως διαφορετική αντίληψη για τα αρχικώς συμπεφωνημένα!

Σε απλά λόγια ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θεωρεί ότι η παραχώρηση του ΒΟΑΚ εμπίπτει στο δικό του σκέλος, κάτι που φέρεται να συμφωνήθηκε στην αρχική μοιρασιά όλων των έργων, και της Κρήτης περιλαμβανομένης!

Ο Γιώργος Περιστέρης υποστηρίζει ότι το εν λόγω έργο, επειδή είναι παραχώρηση και εμπεριέχει άλλου είδους διαδικασίες, δεν είχε ενταχθεί, ούτε μπορούσε να είναι στην αρχική μοιρασιά, μολονότι περιλαμβάνει κατασκευαστικό αντικείμενο ύψους 1,7 δις. ευρώ, που οι εργολάβοι το ανεβάζουν στα 2,2 δις. ευρώ!

Επί της ουσίας, αυτό που την ώρα τούτη συμβαίνει, δια μέσω των άνωθεν καθημερινών παρεμβάσεων, διά μέσω πολιτικών προσώπων, είναι η πλήρης κατάργηση των θεσμών και των διαγωνιστικών διαδικασιών, ελλείψει αξιωματικής αντιπολίτευσης και προφανούς παντοκρατορίας της κυβέρνησης, που δείχνει συμπτώματα αυθαιρεσίας!

Είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο να καλείται η κεντρική εξουσία να «πάρει πάνω της» την επίλυση ενός μείζονος ζητήματος όπως ο ΒΟΑΚ όταν υπάρχουν διεθνείς διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί και αρμόδιοι θεσμοί που κρίνουν τις υποβληθείσες προσφορές όταν και αν ποτέ αυτές ανοίξουν, που αδυνατώ να αντιληφθώ πότε, έτσι όπως πάει το πράγμα!

Μολονότι είναι γνωστό τοις πάσι πλέον, ότι οι εργολάβοι, παρά τις συναντήσεις, τις ζυμώσεις και τις παρεμβάσεις, δεν πρόκειται να τα βρουν ποτέ για τον ΒΟΑΚ, τουλάχιστον όσο οι προσφορές είναι κλειστές και δεν προχωρεί η σχετική διαγωνιστική διαδικασία, που είναι απλή!

Δυο νούμερα από την οικονομική προσφορά της κάθε πλευράς θα εξετάσουν όλα κι όλα…

Διαβάστε ακόμη: