Η Ρωσία δεν πρόκειται να στείλει ταινίες στα επόμενα βραβεία Όσκαρ, σύμφωνα με τη Ρωσική Ακαδημία Κινηματογράφου. Μάλιστα, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία δε συμμετέχει στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας, ύστερα από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Πάβελ Τσουχράι, επικεφαλής της επιτροπής, αρμόδια για να αποστέλλει ρωσικές ταινίες μεγάλου μήκους στα Όσκαρ, κατήγγειλε σήμερα (27/09) την απόφαση, η οποία ελήφθη «πίσω από την πλάτη του» και ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Νωρίτερα χθες, ο σκηνοθέτης Νικίτα Μιχάλκοφ, ένθερμος υποστηρικτής του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε χαρακτηρίσει ως «άχρηστη», μία συμμετοχή της Ρωσίας στα Όσκαρ.

«Μου φαίνεται πως η επιλογή μίας ταινίας που θα αντιπροσωπεύσει τη Ρωσία σε ένα κράτος που, στην πραγματικότητα, αρνείται αυτή τη στιγμή την ύπαρξη της Ρωσίας, απλούστατα δεν έχει κανένα νόημα», ανέφερε στο TASS.

Ο Μιχάλκοφ υπενθύμισε πως είχε προτείνει τη δημιουργία ενός «ευρασιατικού», αντίστοιχου των Όσκαρ του αμερικανικού κινηματογράφου και πως η πρωτοβουλία βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Προερχόμενος από μία… δυναστεία διάσημων καλλιτεχνών στη Ρωσία, ο 76άχρονος Νικίτα Μιχάλκοφ είχε τιμηθεί το 1995 με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας χώρας του εξωτερικού για τον «Ψεύτη Ήλιο», με θέμα τη σταλινική δικτατορία.

Διαβάστε ακόμη: