Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και ομίλου Κοπελούζου αποτελεί μια συμφωνία win win και για τις δύο πλευρές, που δημιουργεί νέα δεδομένα και ισορροπίες στην αγορά και σε κάθε περίπτωση έχει την δική της σημειολογία!

Όπως ήδη ανακοινώθηκε η στρατηγική συνεργασία προβλέπει την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, κυρίως αιολικών, από τον Χρήστο Κοπελούζο, καθώς και την απόκτηση ποσοστού 20% που η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου κατέχει στην «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης», με την ΔΕΗ να φτάνει στο 71% κατέχοντας καταστατική πλειοψηφία ενώ το υπόλοιπο 29% κατέχει η ΔΕΠΑ Εμπορίου!

Πέραν όμως της πολύ σοβαρής στρατηγικής συνεργασίας, αυτής καθ’ εαυτής, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη σημειολογία έχει το γεγονός ότι το αντίτιμο που κατέβαλε η ΔΕΗ στην οικογένεια Κοπελούζου περιλαμβάνει ένα συνδυασμό μετρητών και ίδιων μετοχών της επιχείρησης!

Ειδικότερα το τίμημα εμπεριέχει 106 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 70 εκατ. ευρώ σε μετοχές και μάλιστα στην τιμή των 12,21 ευρώ έκαστη, που προκύπτει από το υψηλότερο εκ της μεσοσταθμικής τιμής εξαμήνου και της τιμής σποτ του κλεισίματος της 24ης Σεπτεμβρίου!

Το γεγονός ότι ο όμιλος Κοπελούζου αποδέχεται στην συμφωνία την απόκτηση μετοχών ύψους 70 εκατ. ευρώ και μάλιστα στην υψηλότερη τιμή, δια της οποίας καθίσταται εκ των μεγαλύτερων πλέον μετόχων κατέχοντας το 1,5% των μετοχών, αποτελεί πέραν πάσης αμφιβολίας την πιο απτή και ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης προς την μετοχή της ΔΕΗ!

Για όποιον ξέρει πρόσωπα και πράγματα αλλά και την διαδρομή του καθενός στην επιχειρηματική πιάτσα, καθίσταται σαφές πόσο ισχυρή και ασφαλής είναι η μετοχή της ΔΕΗ αλλά και τι προοπτικές εφεξής διαθέτει.

Και τούτο προκύπτει από την συμφωνία με έναν προβεβλημένο και πανίσχυρο επιχειρηματία, τον Δημήτρη Κοπελούζο, ο οποίος επί σειρά δεκαετιών γνωρίζει εκ των έσω και καλύτερα από τον καθένα – χωρίς στοιχείο υπερβολής- την αγορά της Ενέργειας!

Και υπό την έννοια αυτή, η ψήφος εμπιστοσύνης της οικογένειας Κοπελούζου έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος για το μέλλον και τις προοπτικές της ΔΕΗ και της μετοχής της στο ΧΑ, ακόμη και από τους διεθνείς μεγαλομετόχους, τα κορυφαία funds CVC, Fidelity και Goldman Sachs που έχουν από την εποχή της αύξησης κεφαλαίου – μαμούθ τοποθετηθεί στρατηγικά!

Και επιπροσθέτως συνιστά και μια ψήφο εμπιστοσύνης προς τον Γιώργο Στάσση προσωπικά, τον ισχυρό άνδρα της ΔΕΗ, που κατάφερε να μετατρέψει μια θνησιγενή και υπερχρεωμένη επιχείρηση που οδηγείτo στην απαξίωση και το πλιάτσικο μετά τον κατακερματισμό της, στην κορυφαία του ευρύτερου χώρου της ενέργειας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη!

Η οποία αναπτύσσεται ραγδαία και παράγει αποτέλεσμα τόσο σε οικονομικό επίπεδο αποτελεσμάτων, αλλά και για το σύνολο των μετόχων της, μικρών και μεγάλων!

Διαβάστε ακόμη: