Την προοπτική επέκτασης των επενδυτικών σχέσεων με την Αίγυπτο εξετάζει ο Όμιλος Κοπελούζου και στον τομέα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Οι δυνατότητες νέων διμερών συνεργασιών, που «χτίζονται» πάνω στην σχέση που έχει ήδη εδραιωθεί με το mega project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY), συζητήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε σειρά συναντήσεων τού επικεφαλής του ομίλου κ. Δημητρίου Κοπελούζου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της επιχειρηματικής μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κ. Ιωάννη Καρύδα με τους νέους υπουργούς Ηλεκτρικής Ενέργειας και ΑΠΕ κ. Μαχμουντ Εσμάτ και Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων κ. Καρίμ Μπαντάουι οι οποίοι χειρίζονται το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της Αιγύπτου.
Το ζήτημα είχε τεθεί και σε προηγούμενες συναντήσεις που είχε, από τις αρχές του έτους, η διοίκηση του Ομίλου Κοπελούζου με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, τον πρωθυπουργό Μοσταφά Μαμπντουλί και τους τότε αρμόδιους υπουργούς (πριν τον τελευταίο ανασχηματισμό στην αφρικανική χώρα).
Τα έργα υποδομής στον κλάδο φυσικού αερίου της Αιγύπτου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν πρόσφατα η διοίκηση του ελληνικού ομίλου με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση της Αιγύπτου σκοπεύει σύντομα να προκηρύξει νέους διαγωνισμούς για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, προσδοκώντας σε ανακαλύψεις κοιτασμάτων μεγάλων διαστάσεων, ανοίγοντας έτσι ένα καινούργιο κεφάλαιο επενδύσεων στη χώρα, η οποία σήμερα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις εισαγωγές φυσικού αερίου.
Κατά την πρόσφατη συνάντηση της διοίκησης του ελληνικού ομίλου με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου διερευνήθηκε το ενδιαφέρον διμερών συνεργασιών στον τομέα του upstream και γενικότερα σε έργα υποδομής στον κλάδο φυσικού αερίου της Αιγύπτου (π.χ. στην ανάπτυξη FSRU).
Ο κ. Μπαντάουι επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας με διεθνείς εταιρείες, αναφέροντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα των υδρογονανθράκων για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας.
Ανεβάζει ταχύτητες το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου
Παράλληλα, σε συνάντηση των κ.κ. Κοπελούζου και Καρύδα με τον υπουργό Ηλεκτρικής Ενέργειας και ΑΠΕ κ. Εσμάτ και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αιγύπτου EETC κ. Σαμπάχ Μασάλι επιβεβαιώθηκε η στήριξη σε ένα από τα σημαντικότερα έργα που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και στην Ευρώπη.
Συζητήθηκαν μάλιστα τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επανεξετάστηκε η πρόοδος του έργου. Ο κ. Εσμάτ αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του project για τη μετατροπή της Αιγύπτου σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.
Όπως επεσήμανε η προσπάθεια θα ενταθεί για την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών για το καλώδιο GREGY που θα διασυνδέσει ηλεκτρικά την Αφρική με την Ευρώπη.
Το έργο στηρίζεται και από την ΕΕ καθώς έχει ενταχθεί στον κατάλογο των έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ (Projects of Mutual Interest- PMI) στον οποίο περιλαμβάνονται όσα συνδέουν την Ευρώπη με τρίτες χώρες.
O συνολικός προϋπολογισμός του εκτιμάται περίπου στα 12 δισ. ευρώ, κόστος το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα μεταφέρει 3 GW «πράσινης» ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, αλλά και τα 9,5 GW έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για την παραγωγή της αναγκαίας καθαρής ενέργειας.
Η «short list» επενδυτών για τις μελέτες
Στις συζητήσεις Εσμάτ – Κοπελούζου την περασμένη Κυριακή έγινε ειδική αναφορά στις διεργασίες σε τεχνικό επίπεδο για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης καθώς και στην ανάπτυξη των νέων έργων ΑΠΕ στην Αίγυπτο. Εξετάστηκε επίσης η ετοιμότητα των ηλεκτρικών δικτύων και στις δύο χώρες να συμβαδίσουν με τα επιδιωκόμενα οφέλη του έργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη βγει οι short list των υποψήφιων επενδυτών που θα κληθούν στη συνέχεια να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για τις απαραίτητες «Μελέτες Γραφείου».
Αφορούν σε δύο διαγωνισμούς για την οριστικοποίηση της βέλτιστης επιλογής της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγειάλωσης στις δύο χώρες, την τεχνική ανάλυση του έργου και τις μελέτες υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυση κόστους-οφέλους για το έργο διασύνδεσης.
Συνολικά ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει περί τις 24 εταιρείες, εκ των οποίων στον ένα διαγωνισμό προκρίθηκαν πέντε και στον άλλο οκτώ.
Μια σειρά συμφωνίες έχει δρομολογήσει ο όμιλος Κοπελούζου για την παραγωγή πράσινης ενέργειας
Παράλληλα, προχωρούν και οι διαδικασίες για τη διεύρυνση της μετοχικής σύνθεσης του φορέα υλοποίησης του έργου (ELICA, θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου) με τον ΑΔΜΗΕ να ολοκληρώνει την επενδυτική του πρόταση για τη συμμετοχή του με ποσοστό έως 33,3%, ενώ αντίστοιχο είναι και το ενδιαφέρον του Διαχειριστή της Αιγύπτου EETC, με τον οποίο έχει υπογραφεί και MoU.
Σχετικά με την παραγωγή της «πράσινης» ενέργειας που θα μεταφέρεται μέσω του καλωδίου έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Infinity Power (κοινοπραξία της Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της αιγυπτιακής Infinity), της DAMCO Energy και της ELICA για την από κοινού ανάπτυξης έργων ΑΠΕ ισχύος 9,5 GW.
Παράλληλα, υφίσταται και συμφωνία της Infinity Power, της «μητρικής» Masdar και της Hassan Allam Utilities με την κυβέρνηση της Αιγύπτου για παραχώρηση εκτάσεων προκειμένου να κατασκευαστούν αιολικά πάρκα ισχύος 10 GW, προϋπολογισμού άνω των 10 δισ. δολαρίων.