Με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Karim Badawi συναντήθηκε ο Δημήτριος Κοπελούζος, πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου & διευθύνων σύμβουλος της ELICA, που αναπτύσσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Ελλάδος «GREGY», κ. Ιωάννης Καρύδας.

Όπως αναφέρει το egyptoil-gas.com η συζήτηση επικεντρώθηκε σε πιθανούς τομείς συνεργασίας και επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα των πετρελαιοειδών, καθώς και σε τρόπους συνεργασίας σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με το φυσικό αέριο και τις υποδομές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Badawi υπογράμμισε ότι στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου συντελείται επί του παρόντος ένα εντατικό πρόγραμμα έρευνας και εξερεύνησης με στόχο την πραγματοποίηση νέων ανακαλύψεων.

Αυτές οι προσπάθειες αποσκοπούν στην τόνωση της παραγωγής και των αποθεμάτων, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσονται τα υπάρχοντα κοιτάσματα για την κάλυψη των απαιτήσεων της τοπικής αγοράς και τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές.

Ο Αιγύπτιος υπουργός επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης με διεθνείς εταιρείες για τη συμμετοχή και την επένδυση σε έργα πετρελαίου, τα οποία θα ωφελήσουν όλους. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος διαθέτει ισχυρή υποδομή και διακεκριμένες ικανότητες που της επιτρέπουν να ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή ως περιφερειακό ενεργειακό κέντρο, τονίζοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στον τομέα του πετρελαίου για την εξυπηρέτηση των στόχων της διασφάλισης και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων. 

Ο Κοπελούζος και το LNG

Από την πλευρά του, ο κ. Κοπελούζος δήλωσε ότι η Αίγυπτος μπορεί να δημιουργήσει ένα λαμπρό μέλλον στον τομέα του φυσικού αερίου αξιοποιώντας τις ισχυρές υποδομές που διαθέτει, ιδιαίτερα στις μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου. Υπογράμμισε την πρόθεση του ομίλου του να συμμετάσχει σε τυχόν νέες προσφορές που θα προσφέρει η Αίγυπτος το επόμενο διάστημα, προσθέτοντας ότι το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Η ταυτότητα του GREGY Project: Ένα «πράσινο οικοσύστημα»

  • Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου είναι ενταγμένο έργο στη λίστα Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Το εμβληματικό έργο σε σύλληψη και σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας συμφερόντων του Ομίλου ELICA Mediterranean Interconnector, θα συνδέσει με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3,000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα.
  • Θα υποκαθιστά 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
  • Η πράσινη και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργεια που θα μεταφέρει το καλώδιο από την Αίγυπτο στην Αττική θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 9,5 GW που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.
  • Μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρεται με το GREGY από την Αίγυπτο θα μεταφέρεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Σημαντικά οφέλη για την Ελληνική Οικονομία και την Ελληνική Βιομηχανία από το GREGY.

Διαβάστε ακόμη: