Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση ενδιαφέροντος στις δύο προκλήσεις της ELICA του Χρήστου Κοπελούζου, για τις μελέτες ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου.

Στις δύο προκλήσεις ανταποκρίθηκαν 24 εταιρείες, αριθμός ρεκόρ.

Οι προκλήσεις αφορούν στις «Μελέτες Γραφείου» για την επιλογή όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγειάλωσης στις δύο χώρες.

Επίσης στην «Τεχνική ανάλυση του έργου και τις μελέτες υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυση κόστους-οφέλους για το έργο διασύνδεσης».

Στόχος του Χρήστου Κοπελούζου είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να ανακηρυχθούν οι ανάδοχοι, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των μελετών.

Το έργο “GREGY” έχει υπαχθεί και περιλαμβάνεται βασική λίστα των έργων απόλυτης προτεραιότητας (τη λεγόμενη PCI/PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

Περιλαμβάνει σύνδεση δυναμικότητας 3.000 Μεγαβάτ, για τη μεταφορά 100% πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η ενέργεια αυτή θα προέρχεται από χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος 9,5 Γιγαβάτ, που θα αναπτυχθεί στην Αίγυπτο.

Ο «οδικός χάρτης» του φορέα υλοποίησης προβλέπει ότι η διασύνδεση θα είναι έτοιμη το 2030, ενώ τότε θα είναι έτοιμο το 50% του «πράσινου» χαρτοφυλακίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος είναι η κατασκευή των μισών από τις προβλεπόμενες μονάδες να ξεκινήσει από το 2027.

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία χωροθέτησης των μονάδων ΑΠΕ.

Η ELICA και ο Χρήστος Κοπελούζος έχουν υπογράψει με την Masdar από τα Εμιράτα, MoU για την από κοινού κατασκευή σταθμών ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν τη διασύνδεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία χωροθέτησης των μονάδων ΑΠΕ.

Το GREGY έχει αποκτήσει προεξάρχουσα θέση στην εμβάθυνση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο.

Απόδειξη το γεγονός ότι ήταν το μόνο πρότζεκτ που αναφερόταν ονομαστικά στην Κοινή Διακήρυξη για Συνολική και Στρατηγική Εταιρική Σχέση που υπέγραψαν την άνοιξη Ε.Ε. και Αίγυπτος.

Επίσης, κατά την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης, στο πρότζεκτ είχε κάνει ειδική μνεία και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της «Γηραιάς Ηπείρου».

Η σημασία του στις διμερείς σχέσεις πρόκειται να επιβεβαιωθεί και στο επικείμενο Επενδυτικό Συνέδριο ΕΕ – Αιγύπτου, το οποίο θα διεξαχθεί στο Κάιρο το διήμερο 29-30 Ιουνίου.

Κι αυτό γιατί το GREGY επιλέχθηκε να αποτελέσει το εμβληματικό πρότζεκτ του Συνεδρίου.

Διαβάστε ακόμη