Η άνθηση του Χρηματιστηρίου μέσα στην καρδιά – ημερολογιακά τουλάχιστον – του χειμώνα, έχει τους δικούς της πρωταγωνιστές, θετικούς αλλά και αρνητικούς, δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, όσον αφορά την τελευταία κατηγορία.
Τους πρωταγωνιστές της εντυπωσιακής ανόδου του Δείκτη και των ακόμα εντυπωσιακότερων αποδόσεων, τους έχει μεν καταγράψει το ταμπλό.
Με τη διαφορά όμως ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα η αγορά “ανακαλύπτει”, βοηθούντων βεβαίως και εκτιμήσεων ξένων ή και εγχώριων αναλυτών, προκύπτουν και νέοι δυναμικοί παίκτες-τίτλοι, που τροφοδοτούν τον ανοδικό κύκλο της χρηματιστηριακής αγοράς.
Ενέργεια, Τράπεζες, Κατασκευές αλλά και ξεχασμένες μετοχές!
Εταιρείες Ενέργειας, Τράπεζες, και Κατασκευαστικές έσυραν πρώτες το χορό της ανόδου, ο οποίος συνεχίζει να στηρίζεται από τους προαναφερόμενους κλάδους, αλλά κάθε τόσο με την προσθήκη και νέων τίτλων, που βγαίνουν από τη ναφθαλίνη, καθώς ανακαλύπτονται οι προοπτικές τους, ενώ ρόλο στις περιπτώσεις αυτές παίζουν και οι πληροφορίες για την κερδοφορία τους, το πέρασμά τους σε άλλα χέρια, η εξυγίανσή τους κλπ.
Αυτό το διάστημα βέβαια η αγορά φαίνεται ότι έχει την ανάγκη αφομοίωσης των κεκτημένων της, αλλά στο ίδιο διάστημα παρατηρούνται ιδιαιτέρως αξιοσημείωτα γεγονότα.
Καταρχήν, το θετικό των τελευταίων ημερών είναι ότι έρχονται στην επιφάνεια και συγκεντρώνουν το επενδυτικό-αγοραστικό ενδιαφέρον μετοχές που ήταν ξεχασμένες, για διάφορους λόγους, αλλά τις…ανακαλύπτουν οι αναλυτές και έτσι προστίθενται στη χωρία των τίτλων με ήδη πολύ καλές αποδόσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, κατά πρώτο λόγο η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, που την εντόπισε η Eurobank Equities και ανέδειξε τις προοπτικές της, με βάση τις οποίες είναι υποτιμημένη.
Μέσα σε λίγες συνεδριάσεις, άλλαξαν χέρια εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας και φυσικά το χαρτί κατέγραψε σημαντικά κέρδη.
Προφανώς, “ξύπνησαν” και οι ξένοι θεσμικοί, τους οποίους προσπαθούσε να πείσει ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Πατέλης σχετικά πρόσφατα στο Λονδίνο, να κλείσουν ραντεβού με τον κ. Μανουσάκη και να εκτιμήσουν τις (εξαιρετικές, πράγματι) προοπτικές της εταιρείας.
Οι ηχηρές απουσίες της ανόδου: 3Ε, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ!
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από την αναρριχητική προσπάθεια του Χρηματιστηρίου, απουσιάζουν ηχηροί τίτλοι.
Προκαλώντας πολλές απορίες και ερωτηματικά, απόντες από την πρόωρη άνοιξη της αγοράς είναι μετοχικοί τίτλοι, όπως η 3Ε, ο ΟΤΕ, τα δύο λιμάνια ΟΛΠ και ΟΛΘ, αλλά και οι δύο εταιρείες ύδρευσης, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Το γεγονός της απουσίας τους δεν είναι σύνηθες και προφανώς υπάρχουν λόγοι για την εξήγησή του, προφανώς διαφορετικοί για την κάθε εταιρεία και τη μετοχή της.
Η κίνηση του Τιτάνα!
Σε συνέχεια των νέων θετικών πρωταγωνιστών, θέση παίρνει η μετοχή του Τιτάνα, η οποία στις συνεδριάσεις Δευτέρας και Τρίτης “έφαγε πολύ ξύλο” στο κλείσιμο, με στόχο να μαζευτούν κομμάτια, όπερ και εγένετο, με πολλούς επενδυτές να σπεύδουν σε ρευστοποιήσεις, έστω και με μικρότερο κέρδος, φοβούμενοι χειρότερες καταστάσεις.
Στη συνέχεια πάντως, η μετοχή αντέδρασε δυναμικά και έκλεισε με κέρδη κοντά στο 6,66% (τι νούμερο, αλήθεια), καθώς η εταιρεία ουσιαστικά αναγκάστηκε, μετά από τα γεγονότα του περασμένου διημέρου, να ανακοινώσει πριν το άνοιγμα της αγοράς ότι τα EBITDA της θα υπερβούν τα 300 εκατ.ευρώ.
Ιδού η ανακοίνωση του Τιτάνα: “Για την ενημέρωσή σας, η Titan Cement International SA παρέχει σήμερα μια συνοπτική ανακοίνωση ενόψει των ετήσιων αποτελεσμάτων του Ομίλου στις 22 Μαρτίου 2023, καθώς τα προσωρινά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το 4ο τρίμηνο του 2022 είναι σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της αγοράς”.
Αντιλαμβάνεστε ότι οι εταιρείες εξαναγκάζονται να δώσουν κάποια πρώτα στοιχεία του ισολογισμού τους, προκειμένου να αμυνθούν των κερδοσκοπικών πιέσεων, γιατί η ελέγχουσα αρχή δεν έχει την ικανότητα, παρά μόνο την τυπική (και άχρηστη επί της ουσίας) αρμοδιότητα.
Διαβάστε ακόμη: