Τις κορυφαίες επιλογές μετοχών του χρηματιστηρίου Αθηνών το 2023 επιλέγει η Pantelakis Securities. Πρόκειται για τις Mytilineos, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Jumbο, Πειραιώς και Εθνική.

Η Pantelakis επιλέγει τα top picks με βάση τρεις άξονες:

Πρώτον, είναι γενικά υπερεπενδεδυμένοι στις τράπεζες, με την Πειραιώς και την ΕΤΕ να αποτελούν τις κλαδικές τους επιλογές.

Δεύτερον, προτιμούν υποτιμημένες ποιοτικές μετοχές (ΟΠΑΠ, Jumbo), με καλά τεκμηριωμένη χαμηλή μεταβλητότητα για το περιθώριο κέρδους/κέρδη, δηλαδή σταθερά αποδίδουν παρά τις εξωτερικές προκλήσεις.

Τέλος, προσθέτουν κάποιο beta μέσω χαμηλής βαθμολογίας κυκλικών τίτλων (Μυτιληναίος, Motor Oil), οι οποίες αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα σημαντική αύξηση των κερδών.

Οι τιμές στόχοι που προτείνει η χρηματιστηριακή είναι Εθνική Τράπεζα στα 5,20 ευρώ με περιθώριο ανόδου 27% από τα τρέχοντα επίπεδα, Τράπεζα Πειραιώς 2,25 ευρώ και περιθώριο ανόδου 31% από τα τρέχοντα επίπεδα, ΟΠΑΠ 16,7 ευρώ με περιθώριο ανόδου 27%, Mytilineos 28,5 ευρώ με περιθώριο ανόδου 28%, Motor Oil 28,0 ευρώ με περιθώριο ανόδου 26% και τ Jumbo στα 24 ευρώ με περιθώριο ανόδου 45%.

Σύμφωνα με την Pantelakis, η ελληνική αγορά συνεχίζει να «καβαλάει» το παγκόσμιο κύμα υπεραπόδοσης της αξίας έναντι της ανάπτυξης το τελευταίο έτος.

Αυτό οφείλεται όχι μόνο στη σύνθεση της αγοράς (μικρό μερίδιο σε τεχνολογία, μεγάλη σε τράπεζες, ενέργεια και κυκλικούς κλάδους), αλλά και στη βαθιά αξία της: με τα κέρδη να ανακάμπτουν, το ΧΑ διαπραγματεύεται τώρα με 8,3x σε όρους PE, με τις τράπεζες στο 0,5x σε όρους TBV και τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στο 5,5x σε όρους EV/EBITDA. Η αναπροσαρμογή της αξιολόγησης έχει ακόμη δρόμο μπροστά της.

Διαβάστε ακόμη: