Όλα έχουν ένα τίμημα. Για την Duke Realty, που είχε απορρίψει την εξαγορά από την Prologis πριν από ορισμένους μήνες αυτό είναι τα $26 δισ. Η Prologis με έδρα το Σαν Φρανσίσκο θα αποκτήσει τελικά την Duke με έδρα την Ινδιανάπολη, η οποία ελέγχει περίπου 153 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια σε 19 αγορές, σε μια συμφωνία που αναμένεται να ολοκληρωθεί το δ’ τρίμηνο του έτους.

Τα διοικητικά συμβούλια των δυο εταιριών άναψαν τελικά το “πράσινο φως” για το deal που προηγουμένως είχε απορριφθεί στα $24 δισ. Η Prologis σχεδιάζει να κρατήσει περίπου το 94% των περιουσιακών στοιχείων της Duke Realty και να βγει από την αγορά, ανέφεραν οι εταιρείες.

Ισχυρό χαρτοφυλάκιο

Η Prologis, η οποία κατέχει βιομηχανικές αποθήκες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες είδε τις μετοχές της να υποχωρούν στη συνεδρίαση της Δευτέρας κατά 8.9% στα $106,77. «Οποιοδήποτε μακροοικονομικό περιβάλλον, καλό ή κακό και να έχουμε, η νέα εταιρεία θα προσφέρει καλύτερες αποδόσεις από την παλιά», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prologis, Hamid Moghadam, σε τηλεδιάσκεψη. «Πραγματικά δεν έχουμε υποχωρήσει στη ζήτηση και στις αποδόσεις από ενοίκια στις περισσότερες αγορές».

Η συμφωνία δείχνει πώς η συνεχιζόμενη στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο δημιουργεί ισχυρή ζήτηση για βιομηχανικούς χώρους, δίνοντας στους ιδιοκτήτες άφθονο χώρο για να αυξήσουν τα ενοίκια. Το ποσοστό κενών θέσεων για αποθήκες στις ΗΠΑ μειώθηκε στο 3,4% τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, ακόμη και όταν οι developers έσπευσαν να κατασκευάσουν νέα ακίνητα logistics, σύμφωνα με την Jones Lang LaSalle Inc.