Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας όχι μονάχα δεν έχει εγκαταλειφθεί από τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους, αλλά επιστρέφει στο προσκήνιο με νέο, ανανεωμένο φορμάτ.

Το πλάνο προϋποθέτει τη δημιουργία μίας ανοιχτής διοργάνωσης, η οποία θα περιλαμβάνει δυνητικά από εξήντα έως ογδόντα συλλόγους διαφόρων κατηγοριών, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της A22, εταιρείας υπεύθυνης για την προώθηση και το μάρκετινγκ της λίγκας.

Δε θα υπάρχουν μόνιμα μέλη στη Λίγκα, ενώ, οι ομάδες θα παίζουν τουλάχιστον δεκατέσσερις αγώνες ανά σεζόν. «Τα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Ήλθε η ώρα για αλλαγή», σημείωσε ο Μπερντ Ράιχαρτ, μεταξύ άλλων.

Πρόσφατα, η ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα κέρδισε την έφεση αναφορικά με τη δυνατότητα των FIFA και UEFA να επιβάλουν κυρώσεις στους συλλόγους που ανήκουν ήδη σε αυτήν, ήτοι τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, αλλά και όποιες ομάδες ενταχθούν στο μέλλον.

Αντίδραση από τις εγχώριες λίγκες για το νέο μοντέλο

Η ένωση των ευρωπαϊκών λιγκών ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το υπάρχον μοντέλο και αντιτέθηκε (και) στον νέο σχεδιασμό της ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας. Ο φορέας που εκπροσωπεί την πλειονότητα των εγχωρίων διοργανωτριών αρχών στην Ευρώπη εξέδωσε επίσημη ενημέρωση, με την οποία αντιτίθεται πλήρως και στο νέο σχέδιο της Λίγκας, όπως παρουσιάσθηκε από τον επικεφαλής της A22.

Στην ανακοίνωση, οι ευρωπαϊκές λίγκες αποσαφηνίζουν ότι η A22 δε ζήτησε την άποψη εκείνων και επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το υπάρχον μοντέλο των διοργανώσεων, ώστε να χρειασθεί οιαδήποτε αλλαγή.

Απάντηση και της ECA για τη νέα πρόταση: «Άλλη μία παραποιημένη και παραπλανητική προσπάθεια αποσταθεροποίησης»

Η αντίθεση με την ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα είχε εκφρασθεί από την αρχή του «σχίσματος» στο ποδόσφαιρο και συνεχίζεται έως σήμερα, με την ενημέρωση της A22 για το μέλλον της Λίγκας. Μέσω μίας –ασυνήθιστα– αυστηρής ανακοίνωσης, η ECA επιτέθηκε στην Α22, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας.

Η ECA αποτελεί τον φορέα που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών συλλόγων (ιδρύθηκε το 2008) και η οποία κατέχει το θεσμικό δικαίωμα να συζητά επί ίσοις όροις με FIFA και UEFA, για κάθε ζήτημα.

Διαβάστε ακόμη: