Σήμερα (08/11), οι ιθύνοντες της UEFA συναντήθηκαν στη Νιόν με την ηγεσία της A22 Sports, της εταιρείας που υποστηρίζει τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας, και απέρριψαν για ακόμη μία φορά την ιδέα της διεξαγωγής, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και αξιωματούχοι από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, ενώ, από την άλλη πλευρά ήταν ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της A22, Μπερντ Ράιχαρτ, και οι ιδρυτές της, Ανάς Λαγκράρι και Τζον Χαν.

Προσθέτως, στη συνάντηση παρευρέθηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων (ECA) και Πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, μαζί με τους Διευθύνοντες Συμβούλους πολλών συλλόγων και εκπροσώπους από ενώσεις φιλάθλων.

«Σύμφωνα με την ενότητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η UEFA και οι συμμετέχοντες φορείς του ποδοσφαίρου για άλλη μία φορά απέρριψαν ομόφωνα το σκεπτικό, στο οποίο βασίζονται πρότζεκτ όπως η ESL κατά τη σημερινή συζήτηση», τονίσθηκε στην ανακοίνωση της UEFA.

«Οι συμμετέχοντες σημείωσαν, με έκπληξη, τους ισχυρισμούς του Διευθύνοντος Συμβούλου της A22 ότι αυτή η εταιρεία δεν εκπροσωπεί κανέναν σύλλογο με οιαδήποτε ιδιότητα, συμπεριλαμβανομένων των τριών συλλόγων που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ανοιχτά το πρότζεκτ».

Οι Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους ήταν μεταξύ των δώδεκα συλλόγων που ανακοίνωσαν αρχικά τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας τον Απρίλιο του περασμένου έτους, αλλά, ύστερα από μία εχθρική αντίδραση, συμπεριλαμβανομένων φιλάθλων και κυβερνήσεων, η κίνηση «κατέρρευσε» αμέσως.

Όλοι οι αγγλικοί σύλλογοιέξι, στον αριθμό– (Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Τσέλσι και Τότεναμ) συν τις Ίντερ, Μίλαν και Ατλέτικο Μαδρίτης αποχώρησαν από το πρότζεκτ.

Ωστόσο, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους συνέχισαν να προωθούν την ιδέα και αφού δικαστήριο της Μαδρίτης εμπόδισε την UEFA να τιμωρήσει τους… «αποστάτες» συλλόγους, η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

«Ο απολογισμός μας από τη συνάντηση ήταν ότι το “στάτους κβο” είναι ικανοποιητικό για την UEFA. Αυτή η θέση αναμενόταν, καθώς ήταν ο μοναδικός κυρίαρχος φορέας των ευρωπαϊκών διοργανώσεων συλλόγων από το 1955» επεσήμανε ο κ. Ράιχαρτ και συμπλήρωσε:

«Αυτή η μονοπωλιακή δομή εξετάζεται επί του παρόντος από το Δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να εκδώσει τα συμπεράσματά του, την άνοιξη του 2023».

Η UEFA συμπλήρωσε ότι οι αγγλικοί σύλλογοι δε συμμετείχαν στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθούν στη συνεδρίαση των μετόχων της Πρέμιερ Λιγκ.

Ο Μπερντ Ράιχαρτ, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Μέσων ενημέρωσης RTL, διορίσθηκε νέος Διευθύνων Σύμβουλος της A22 τον περασμένο μήνα και είχε υπογραμμίσει ότι οι ευρωπαϊκοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι «υστερούν όσον αφορά τις ευκαιρίες τους».

Παρότι η αρχική ιδέα για την ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα ανέφερε ότι θα αφορούσε ένα κλειστό πρωτάθλημα πλούσιων συλλόγων, ο κ. Ράιχαρτ σημείωσε ότι θα υπάρχει άνοδος και υποβιβασμός.

«Η A22 σημείωσε συγκεκριμένα ότι ο συνεχιζόμενος διάλογος με συλλόγους και άλλους ενδιαφερόμενους για το μέλλον των ευρωπαϊκών διοργανώσεων συλλόγων, πρέπει να διεξάγεται σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από απειλές και άλλους περιορισμούς.

Σχετικά με αυτό, η A22 ζήτησε από την UEFA να απόσχει από τέτοιες, ώστε να επιτρέψει σε συλλόγους και άλλους την ελευθερία να ανταλλάσσουν ιδέες αναφορικά με σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η UEFA παρείχε διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα συμβεί», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη: