Το ποσό των 20 εκατ. δολαρίων θα πληρώσει η Microsoft στις αμερικανικές αρχές, καθώς διαπιστώθηκε ότι συνέλεγε παράνομα τα δεδομένα παιδιών που άνοιγαν λογαριασμούς Xbox.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), η Microsoft θα αυξήσει, επίσης, την προστασία για τα παιδιά που παίζουν στο Xbox.

Μεταξύ άλλων παραβιάσεων, η FTC διαπίστωσε ότι η Microsoft απέτυχε να ενημερώσει τους γονείς σχετικά με τις πολιτικές συλλογής δεδομένων της.

Οι χρήστες του Xbox πρέπει να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό για να χρησιμοποιούν ορισμένες υπηρεσίες. Πληροφορίες όπως το πλήρες όνομα, η διεύθυνση email και η ημερομηνία γέννησης συλλέγονται ως μέρος της διαδικασίας αυτής.

Στις ΗΠΑ, ο νόμος απαιτεί από τις διαδικτυακές υπηρεσίες και τις ιστοσελίδες που απευθύνονται σε παιδιά να λαμβάνουν τη συγκατάθεση του γονέα και να ενημερώνουν τον γονέα σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται για το παιδί του.

Η Microsoft παραβίασε τον νόμο για την προστασία του απορρήτου των παιδιών στο διαδίκτυο επειδή δεν έλαβε σωστά τη γονική συναίνεση και διατήρησε προσωπικά δεδομένα παιδιών κάτω των 13 ετών για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από ό,τι χρειαζόταν, για λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν πριν από το 2021.

Από το 2015 έως το 2020, η Microsoft διατηρούσε δεδομένα λογαριασμών «μερικές φορές για χρόνια».

Η εταιρεία επίσης απέτυχε να ενημερώσει τους γονείς για όλα τα δεδομένα που συνέλεγε, συμπεριλαμβανομένης της εικόνας προφίλ του χρήστη, καθώς και ότι τα δεδομένα διανέμονταν σε τρίτους.

Ως μέρος του διακανονισμού, η Microsoft καλείται να θεσπίσει νέα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια των παιδιών.

Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα προσωπικά δεδομένα θα πρέπει να διαγράφονται μετά από δύο εβδομάδες, εάν δεν ληφθεί η γονική συναίνεση.

Διαβάστε περισσότερα