Οι προσδοκίες μιας νέας αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να δαμάσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό βοήθησαν ένα τμήμα της καμπύλης αποδόσεων του αμερικανικού Δημοσίου στη βαθύτερη αντιστροφή του από το 1981 τη Δευτέρα, φέρνοντας για άλλη μια φορά στο επίκεντρο αυτό που πολλοί επενδυτές θεωρούν ως διαχρονικό σήμα ύφεσης.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε επιθετικά τα επιτόκια τον τελευταίο χρόνο για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που έφτασε στα υψηλά περίπου 40 ετών και παραμένει πάνω από το επιτόκιο στόχο του 2%.

Η καμπύλη απόδοσης αντιστρέφεται όταν τα ομόλογα με μικρότερη ημερομηνία έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τα πιο μακροπρόθεσμα.

Υποδηλώνει ότι ενώ οι επενδυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα, πιστεύουν ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα βλάψει τελικά την οικονομία, αναγκάζοντας τη Fed να χαλαρώσει αργότερα τη νομισματική πολιτική.

Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές καθώς έχει προηγηθεί παλαιότερων υφέσεων.

Η καμπύλη αποδόσεων αντιστράφηκε για λίγο στα χαμηλά 42 ετών τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ολοένα και περισσότερο ότι η Fed θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού της για να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Οι αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων αντικατοπτρίζουν περισσότερες από 80% πιθανότητες για αύξηση κατά τέταρτο της μονάδας αργότερα αυτόν τον μήνα, αλλά πολύ λιγότερη πεποίθηση ότι η Fed θα προχωρήσει πέρα από αυτό, παρόλο που οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν τον Ιούνιο πιθανή αύξηση κατά δεύτερο τρίμηνο μέχρι το τέλος του έτους.

Η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου δύο ετών, η οποία συνήθως κινείται συμβαδίζοντας με τις προσδοκίες για τα επιτόκια, υποχώρησε κατά 2,7 μονάδες βάσης στο 4,850% τη Δευτέρα. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου μειώθηκε κατά 3,9 μονάδες βάσης στο 3,780%.

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΜΠΥΛΗ;

Η καμπύλη απόδοσης, η οποία απεικονίζει την απόδοση όλων των τίτλων του αμερικανικού Δημοσίου, συνήθως κλίνει προς τα πάνω καθώς η πληρωμή αυξάνεται με τη διάρκεια. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως στις τιμές.

Μια απότομα ανηφορική κλίση της καμπύλης αποδόσεων συνήθως σηματοδοτεί προσδοκίες για ισχυρότερη οικονομική δραστηριότητα, υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια. Μια πιο επίπεδη καμπύλη μπορεί να σημαίνει ότι οι επενδυτές αναμένουν βραχυπρόθεσμες αυξήσεις επιτοκίων και είναι απαισιόδοξοι για την οικονομική ανάπτυξη.

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΜΠΥΛΗ ΤΩΡΑ;

Οι επενδυτές παρακολουθούν τμήματα της καμπύλης αποδόσεων ως δείκτες ύφεσης, κυρίως τη διαφορά μεταξύ των τρίμηνων γραμματίων του Δημοσίου και των 10ετών ομολόγων, και του τμήματος δύο έως 10 ετών (2/10).

Οι αποδόσεις των ομολόγων διετούς τίτλου είναι πάνω από αυτές των 10ετών ομολόγων από τον περασμένο Ιούλιο.

Αυτή η αντιστροφή έφτασε για λίγο στις αρνητικές 109,50 μονάδες βάσης τη Δευτέρα, καθώς οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις μειώθηκαν λιγότερο από τις πιο μακροπρόθεσμες, δημιουργώντας το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ βραχυπρόθεσμων και πιο μακροπρόθεσμων αποδόσεων από το 1981.

Εκείνη την εποχή, η οικονομία βρισκόταν στους πρώτους μήνες μιας ύφεσης που θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο του 1982, και εκ των υστέρων απεδείχθη η χειρότερη οικονομική πτώση από την Μεγάλη Ύφεση (Great Depression).

 

Διαβάστε περισσότερα