Σύμφωνα με την HSBC Asset Management οι ΗΠΑ θα μπουν σε μια καθοδική οικονομική πορεία το τέταρτο τρίμηνο του έτους συνθήκη που θα ακολουθηθεί από ένα «έτος περιστολής και ευρωπαϊκής ύφεσης το 2024».

Στην έκθεση με τις ενδιάμεσες προοπτικές, το τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του βρετανικού τραπεζικού κολοσσού ισχυρίστηκε ότι οι προειδοποιήσεις για ύφεση «αναβοσβήνουν κόκκινο» για πολλές οικονομίες, ενώ οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές δεν είναι συγχρονισμένες με τις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Ο Joseph Little, επικεφαλής στρατηγικής στην HSBC Asset Management, δήλωσε ότι ενώ ορισμένα τμήματα της οικονομίας παρέμειναν ανθεκτικά μέχρι στιγμής, το ισοζύγιο των κινδύνων «υποδεικνύει υψηλό κίνδυνο ύφεσης τώρα», με την Ευρώπη να υστερεί έναντι των ΗΠΑ, αλλά η μακροοικονομική τροχιά γενικά «ευθυγραμμίζεται.»

«Βρισκόμαστε ήδη σε μια ήπια ύφεση κερδών και οι εταιρικές χρεοκοπίες έχουν αρχίσει επίσης να αυξάνονται», είπε ο Little. «Το ασήμαντο είναι ότι αναμένουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μετριαστεί σχετικά γρήγορα. Αυτό θα δημιουργήσει μια ευκαιρία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια».

Παρά τον επιθετικό τόνο που υιοθέτησαν οι κεντρικοί τραπεζίτες και τη φαινομενική σταθερότητα του πληθωρισμού, ιδιαίτερα του βασικού, η HSBC Asset Management αναμένει από την Federal Reserve των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια πριν από το τέλος του 2023, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας να ακολουθούν την τακτική του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed διέκοψε τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, αφήνοντας το εύρος στόχου επιτοκίων Fed Funds μεταξύ 5% και 5,25%, αλλά έδειξε ότι αναμένονται δύο περαιτέρω αυξήσεις φέτος.

Η HSBC αναμένει ότι η ύφεση στις δυτικές οικονομίες θα οδηγήσει σε «δύσκολες, ασταθείς προοπτικές για τις αγορές» για δύο λόγους.

«Πρώτον, έχουμε την ταχεία σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών που προκάλεσε ύφεση στον πιστωτικό κύκλο. Δεύτερον, οι αγορές δεν φαίνεται να τιμολογούν μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη άποψη για τον κόσμο», είπε ο Little.

Ο Little τόνισε ότι αυτή η ύφεση δεν θα είναι αρκετή για να «εκκαθαρίσει» όλες τις πληθωριστικές πιέσεις από το σύστημα, και ως εκ τούτου οι ανεπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν ένα καθεστώς «κάπως υψηλότερου πληθωρισμού και επιτοκίων με την πάροδο του χρόνου».

Διαβάστε περισσότερα