O πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός και είναι ακόμη πολύ νωρίς για την ΕΚΤ να κηρύξει τη νίκη, διαμήνυσε γι άλλη μία φορά η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στην εκδήλωση για τις κεντρικές τράπεζες στη Σίντρα της Πορτογαλίας, τόνισε, σύμφωνα με το CNBC:  “Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι υπερβολικά υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό. Αλλά η φύση της πρόκλησης του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ αλλάζει”.

“Αυτή η επιμονή οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός διαπερνά την οικονομία σταδιακά, καθώς οι διάφοροι οικονομικοί παράγοντες προσπαθούν να μετακυλήσουν το κόστος ο ένας στον άλλο”, πρόσθεσε.

Ο γενικός πληθωρισμός τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 6,1% για την περιοχή, από 7% τον Απρίλιο. Όμως ο στόχος της ΕΚΤ είναι να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2%.

Η ευρωζώνη αντιμετώπισε υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού κυρίως στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε σε αύξηση του ενεργειακού κόστους σε όλο το μπλοκ. Ωστόσο, αυτά έχουν διαλυθεί τους τελευταίους μήνες και τα μεγαλύτερα άλματα στις τιμές έγιναν αντίθετα στα τρόφιμα.

“Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά -αντιμέτωποι με μια πιο επίμονη διαδικασία πληθωρισμού- δεν μπορούμε να αμφιταλαντευτούμε και δεν μπορούμε να κηρύξουμε ακόμη τη νίκη”, πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα κατά 400 μονάδες βάσης. Οι παράγοντες της αγοράς έχουν τιμολογήσει μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα και εξετάζουν μια ακόμη κίνηση για τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα