Με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου- Ισραήλ (μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικό ρεπορτάζ στο radar.gr) θυμήθηκα τί μου είχε πει προ ετών ο αείμνηστος πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας (1929-2021), σε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση που μπορώ σήμερα να αποκαλύψω.

«Το Κυπριακό αγαπητέ μου, είναι μία αλυσίδα χαμένων ευκαιριών με την καλύτερη να είναι το 1964 με το Σχέδιο Άτσεσον (σ.σ. Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών επί Κέννεντι και Λύντον Τζόνσον, εκείνη τη χρονιά).

Το Σχέδιο αυτό προέβλεπε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας Γεώργιος Παπανδρέου το δέχτηκε αμέσως με την ιστορική φράση «μας χαρίζουν ολόκληρη την πολυκατοικία και ζητούν το μισό υπόγειο. Κορόιδα είμαστε να μη δεχτούμε;» και έπεισε και τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο να το αποδεχτεί.

Και ενώ όλα πήγαιναν καλά, ξαφνικά ο Μακάριος υπαναχώρησε θεωρώντας πως το Σχέδιο θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερο. Όλες οι επόμενες λύσεις που παρουσιάστηκαν, ήταν χειρότερες, έως ταπεινωτικές. Αποτέλεσμα: η άνανδρη τουρκική εισβολή το 1974 και πλέον γνωρίζεις που βρισκόμαστε σήμερα στο Κυπριακό. Ουσιαστικά στο μηδέν….».

Θυμίζω ότι ο Κάρολος Παπούλιας είχε διατελέσει για χρόνια και Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας.

Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά; Όχι μόνον επειδή πλησιάζει η μαύρη επέτειος από τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής και Κατοχής στην Κύπρο αλλά και για κάτι άλλο που σας περιγράφω αμέσως μετά…

Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη για διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου (και Ισραήλ, μην ξεχνιόμαστε): ναι, ίσως, όχι, θα δούμε…

Με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις της Λευκωσίας, πάει να ναυαγήσει και η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου-Ισραήλ που θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.

Ο λόγος; Το βέτο της Λευκωσίας στη συμμετοχή της με 100 εκατομμύρια ευρώ σε ένα έργο 2 δις που επιδοτείται από την ΕΕ με 657 εκατομμύρια ως τώρα.

Οι Κύπριοι κωλυσιεργούν και βάζουν βέτο.

Εν τω μεταξύ όμως, μιλώντας στον Economist ο γνωστός μας (και αρκετά φιλότουρκος) Matthew Bryza, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευροασιατικές Υποθέσεις, πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν, και σήμερα κάτοικος Τουρκίας είπε ξεκάθαρα: «Η Κύπρος έχει πολύ μεγάλο δυναμικό ΑΠΕ ωστόσο αυτό από μόνο του δεν διασφαλίζει συστηματική αξιοποίηση της παραγωγής. Τη λύση θα δώσει η διασύνδεση με την Τουρκία. Χρειάζεται ένα μη πολιτικοποιημένο πλαίσιο το οποίο θα προωθεί τη διασύνδεση της Τουρκίας με την Κύπρο, εφόσον υπάρχει ήδη μια λειτουργική σύνδεση του βορείου με το νότιο μέρος του νησιού, καθώς η Τουρκία είναι μπαταρία ενέργειας, που εκμεταλλεύεται και την πυρηνική ενέργεια, και μπορεί να στηρίξει την ανάγκη της Κύπρου για base load».

Η παρέμβαση Μπράιζα ήταν ξεκάθαρη και σε σημαδιακό χρόνο. Αν συνεχιστεί η άρνηση της Λευκωσίας στην κατασκευή του Great Sea Interconnector, πιθανόν τα προβλήματα για την Κύπρο στο μέλλον να είναι πολύ μεγαλύτερα τα σημερινά.

Όπως με το Σχέδιο Άτσεσον, αναλογικά φυσικά…

Διαβάστε ακόμη