Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, το λεξικό του Cambridge ανέδειξε -όπως κάθε χρόνο- τη λέξη της χρονιάς. Και ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2023; Πρόκειται για το “hallucinate” ενώ στα ελληνικά, “έχω παραισθήσεις”.

Η λέξη αυτή μοιάζει να είναι μία ιδιαίτερη επιλογή και φυσικά, όχι τυχαία. Για την ακρίβεια μάλιστα, η δεν επιλέχθηκε για την αρχική της σημασία αλλά για έναν νέο ορισμό που εμφανίστηκε εξαιτίας της εξελιγμένης τεχνολογίας. Ειδικότερα, αυτό που πολλοί ίσως δε γνωρίζουν, είναι ότι η πρόσθετη σημασία που έχει πλέον δοθεί στη λέξη σχετίζεται άμεσα με τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, τα οποία μιμούνται τον άνθρωπο παράγοντας ψευδείς πληροφορίες και άρα παραισθήσεις.

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του λεξικού του Cambridge, η λέξη επιλέχθηκε επειδή η νέα αυτή σημασία “φτάνει στην καρδιά του γιατί οι άνθρωποι μιλούν για την τεχνητή νοημοσύνη και το AI”. Το λεξικό του Cambridge μάλιστα, πρόσθεσε φέτος μια σειρά από λήμματα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη και το AI, όπως το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο, LLM, η γενεσιουργός ΤΝ ή GenAI και το GPT, η συντομογραφία δηλαδή του Generative Pre-trained Transformer.

Μεταξύ μάλιστα όλων όσων διαβάσαμε, εντυπωσιακά ήταν αυτά που είπε ο Henry Shevlin, ηθικολόγος της τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ο οποίος υποστήριξε ότι η φετινή χρονιά θα είναι πιθανότατα το “ανώτατο όριο ανησυχίας” για τις παραισθήσεις της τεχνητής νοημοσύνης καθώς οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης καταβάλλουν προσπάθειες να περιορίσουν τη συχνότητα των λαθών εξαντλώντας όλα όσα μπορούν να “πάρουν” από τον άνθρωπο.

Οι παραισθήσεις της τεχνητής νοημοσύνης μας υπενθυμίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει ακόμη να φέρουν τις ικανότητες κριτικής σκέψης τους στη χρήση αυτών των εργαλείων. Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα είναι τόσο αξιόπιστα όσο και οι πληροφορίες από τις οποίες μαθαίνουν οι αλγόριθμοί τους. Η ανθρώπινη εμπειρογνωμοσύνη είναι αναμφισβήτητα πιο σημαντική από ποτέ για να δημιουργηθούν οι έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες στις οποίες μπορούν να εκπαιδευτούν τα γλωσσικά μοντέλα”, αναφέρει ο ιστότοπος του λεξικού.

Διαβάστε ακόμη: