search

ΚΟΣΜΟΣ

Cambridge: Το λεξικό του άλλαξε τον ορισμό της λέξης «γυναίκα»

Ενώ λοιπόν ο πρώτος ορισμός της λέξης γυναίκας παραμένει «ενήλικο θηλυκό ανθρώπινο ον», έχει προστεθεί ένας δεύτερος: «ενήλικο ανθρώπινο ον που ζει και αυτοπροσδιορίζεται ως θηλυκό αν και ενδεχομένως να είχε διαφορετικό φύλο…

Cambridge: Το λεξικό του άλλαξε τον ορισμό της λέξης «γυναίκα»

Ενώ η συζήτηση για ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας συνεχίζεται, οι λέξεις που χρησιμοποιούμε σε αυτήν αρχίζουν να βρίσκουν, επιτέλους, τη θέση τους σε λεξικά. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι το λεξικό του Cambridge, που αναθεώρησε τα λήμματα για τη «γυναίκα» ώστε να συμπεριλάβει και τρανς άτομα.

Ενώ λοιπόν ο πρώτος ορισμός της λέξης γυναίκας παραμένει «ενήλικο θηλυκό ανθρώπινο ον», έχει προστεθεί ένας δεύτερος: «ενήλικο ανθρώπινο ον που ζει και αυτοπροσδιορίζεται ως θηλυκό αν και ενδεχομένως να είχε διαφορετικό φύλο στη γέννησή του».

Αυτή τη λέξη συνοδεύουν παραδείγματα όπως: «Η Mary είναι μια γυναίκα που στη γέννησή της είχε καταγραφεί άρρεν», «Ο γιατρός τ@ ενθάρρυνε να ζήσει ως άντρας μέχρι την επέμβαση φυλομετάβασης».

Πρόσφατα η λέξη «γυναίκα» είχε ξανά την τιμητική της, αυτή τη φορά για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο: Το Dictionary.com την επέλεξε ως λέξη της χρονιάς για το 2022, παραθέτοντας την παρακάτω εξήγηση: «Το ζήτημα καθαυτό του ορισμού της λέξης γυναίκα βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών σημαντικών στιγμών, συζητήσεων και αποφάσεων στην κοινωνία μας».

Δεν έλειψαν οι αντιδράσεις στην αναθεώρηση του λήμματος από το λεξικό του Cambridge, εκπρόσωπος του οποίου ωστόσο ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να παρέχουν μια ακριβή περιγραφή του πώς χρησιμοποιούνται κάποιες λέξεις στην κοινωνία.

Έχουν προηγηθεί παρόμοιες αναθεωρήσεις και από άλλα λεξικά: Για παράδειγμα, το 2020 το Merriam-Webster είχε διευρύνει τον ορισμό της λέξης «θηλυκό», για να συμπεριλάβει «μια ταυτότητα φύλου που είναι το αντίθετο του αρσενικού».

Διαβάστε ακόμη: