Το ασιατικό κράτος εξετάζει σοβαρά το σενάριο αναπλήρωσης των στρατηγικών αποθεμάτων με ρωσικό πετρέλαιο, ενισχύοντας δυνητικά τις ενεργειακές σχέσεις με τη χώρα, ενόσω η Ευρώπη κινείται προς περαιτέρω απεξάρτηση.
Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι ενεργειακές εταιρείες συνέχισαν να προμηθεύονται πετρέλαιο, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε κινεζικές περιφέρειες, με σκοπό τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ενδεικτικά, τον περασμένο μήνα η ζήτηση για «μαύρο χρυσό» υποχώρησε κατά 6.6% σε ετήσια βάση.
Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί ότι η Κίνα δε δημοσιοποιεί τη δυνατότητα χωρητικότητας των στρατηγικών της αποθεμάτων, αν και εκτιμάται πως κατέχει την ευχέρεια αποθήκευσης τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου βαρελιών.
Δεδομένης της σαφώς μειωμένης ζήτησης, η πληρότητα υπολογίζεται πως βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Συνεπώς, δημιουργείται συμφέρουσα συνθήκη για την Κίνα.
Από τις πρώτες ημέρες των πολεμικών συγκρούσεων ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά και η Μεγάλη Βρετανία επέβαλαν εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να απεμπλακεί όσο το δυνατόν περισσότερο από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες
Το σχέδιο της Κομισιόν, το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες (19/05), προβλέπει επενδύσεις ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030 και σύσταση πλατφόρμας για αγορές φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου από κοινού, με στόχο την πλήρη απαλλαγή από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα το ενεργειακό πακέτο της Κομισιόν
Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, μεταφράζεται σε επιτάχυνση των ΑΠΕ με αύξηση της διείσδυσης στο 45%, (από 40%), έως το 2030.
Αρχικά, όμως, το Ταμείο Ανάκαμψης θα λάβει ως προίκα άλλα 2.000.000.000€.
Τα μισά θα είναι χαμηλότοκα δάνεια, περίπου 500 εκατομμύρια επιδοτήσεις και τα άλλα, συμπράξεις.
Τούτο το «μικρό πακέτο» του REPowerEU αντιστοιχεί για τη χώρα μας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Επιπλέον, θα έλθουν τα φορολογικά κίνητρα για την υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες νέων κατοικιών, εμπορικών και δημοσίων κτιρίων έως το 2030.
«Γεννάται» απευθείας το ερώτημα για την μελλοντική προσέγγιση χρηματοδότησης των έργων αυτών, από κονδύλια της ευρωπαϊκής επιτροπής.
«Το κόστος εγκατάστασης μίας τέτοιας επένδυσης τυγχάνει απόσβεσης με τη χρήση», ανέφερε στέλεχος του Υπουργείου Ενέργειας και συμπλήρωσε πως: «στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών στις στέγες, η απόσβεση είναι διάρκειας τριών ετών».