«Η αμερικανική κυβέρνηση αποστέλλει λανθασμένα και άκρως επικίνδυνα μηνύματα αναφορικά με την κατάσταση στην Ταϊβάν. Όσο οι ενέργειες των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας εξελίσσονται ανεξέλεγκτα, τόσο λιγότερο εφικτή θα είναι η ειρηνική επίλυση του ζητήματος», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, στον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πεκίνου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προσπαθούν να υπονομεύσουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας με τη στάση τους, όσον αφορά την Ταϊβάν», προσέθεσε ο κ. Ουάνγκ στη χθεσινή συνάντηση (23/09) με τον κ. Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη.

Ταϊβάν: Νέες επισκέψεις δυτικών αξιωματούχων, ενόχληση στο Πεκίνο

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας μετέβησαν στο αυτοδιοικούμενο νησί.

Αμερικανοί και Γάλλοι βουλευτές και Γερουσιαστές έφθασαν στις 08/09 στην Ταϊβάν, εν μέσω κλιμακούμενης στρατιωτικής έντασης, προκαλώντας εκ νέου ενόχληση στο Πεκίνο, το οποίο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα να μην πραγματοποιούνται τέτοιου είδους ταξίδια.

Σχεδόν έναν μήνα μετά την… αμφιλεγόμενη επίσκεψη της Προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, η ένταση στην περιοχή παραμένει στο… «κόκκινο».

Αμέσως μετά την επίσκεψη της κ. Πελόζι, η Κίνα είχε αρχίσει τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας, στις ακτές της Ταϊβάν.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία οκτώ Αμερικανών βουλευτών, με επικεφαλής τη Στέφανι ΜέρφιΔημοκρατική από τη Φλόριντα, επισκέφθηκε την Ταϊβάν.

«Αυτή αποτελεί την έκτη αντιπροσωπεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες που επισκέπτεται την Ταϊβάν, ύστερα από τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας στις αρχές Αυγούστου», ανέφερε η προεδρία της Ταϊβάν, μέσω επίσημης ανακοίνωσης.

Από την αρχή της χρονιάς, 28 μέλη του Κογκρέσου έχουν επισκεφθεί την Ταϊβάν, ο υψηλότερος αριθμός από το 2013. Ωστόσο, στο αυτοδιοικούμενο νησί είχαν βρεθεί, παράλληλα, από τις 30/08, πέντε Γάλλοι γερουσιαστές, πραγματοποιώντας πολυήμερη επίσκεψη.

Αυτή, είναι η τέταρτη –κατά σειρά– αντιπροσωπεία από τη Γαλλία που βρέθηκε στο νησί μέσα σε έναν χρόνο και η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή που μετέβη εκεί, μετά την έναρξη των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων, τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε ακόμη: