Η ιταλική κυβέρνηση υποστήριξε ένα νομοσχέδιο που θα απαγόρευε το εργαστηριακό κρέας και άλλα συνθετικά τρόφιμα, τονίζοντας την ιταλική κληρονομιά τροφίμων και την προστασία της υγείας.

Εάν οι προτάσεις περάσουν, η παραβίαση της απαγόρευσης θα επισύρει πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ (53.000 £).

Ο Francesco Lollobrigida, ο οποίος διευθύνει το ανανεωμένο υπουργείο γεωργίας και επισιτιστικής κυριαρχίας, μίλησε για τη σημασία της ιταλικής διατροφικής παράδοσης.

Σύμφωνα με το BBC, το λόμπι των αγροτών επαίνεσε την κίνηση.

Ωστόσο, ήταν ένα πλήγμα για ορισμένες φιλοζωικές ομάδες, οι οποίες υπογράμμισαν το εργαστηριακό κρέας ως λύση σε ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος από τις εκπομπές άνθρακα και η ασφάλεια των τροφίμων.

Η Coldiretti και άλλα λόμπι της γεωργίας έχουν συγκεντρώσει μισό εκατομμύριο υπογραφές τους τελευταίους μήνες ζητώντας την προστασία των “φυσικών τροφίμων εναντίον συνθετικών τροφίμων” και η πρωθυπουργός Giorgia Meloni είναι μεταξύ αυτών που έχουν υπογράψει.

«Θα μπορούσαμε να γιορτάσουμε μόνο με τους αγρότες μας ένα μέτρο που βάζει τους αγρότες μας στην πρωτοπορία, όχι μόνο στο θέμα της υπεράσπισης της αριστείας… αλλά και στην υπεράσπιση των καταναλωτών», είπε σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Coldiretti έξω από το γραφείο της στο Ρώμη.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο ήρθε σκληρά μετά από μια σειρά κυβερνητικών διαταγμάτων που απαγόρευαν τη χρήση αλευριού που προέρχεται από έντομα όπως οι γρύλοι και οι ακρίδες στην πίτσα ή τα ζυμαρικά.

Οι υπουργοί υπερθεμάτισαν την πολύτιμη μεσογειακή διατροφή της Ιταλίας ως κίνητρό τους και για τα δύο μέτρα.

Οι προτάσεις, που εγκρίθηκαν από τους υπουργούς την Τρίτη, επιδιώκουν να απαγορεύσουν τα συνθετικά τρόφιμα που παράγονται από ζωικά κύτταρα χωρίς να σκοτώνουν το ζώο και θα ισχύουν και για τα ψάρια που παράγονται στο εργαστήριο και το συνθετικό γάλα.

Διαβάστε περισσότερα