Την ώρα που ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου ανακοίνωσε την απόφαση του για την ημερομηνία διενέργειας των εθνικών εκλογών (21 Μαΐου), έχει μεγάλη σημασία να καταστεί σαφές και να γίνει κατανοητό ποια είναι τα πολιτικά πρόσωπα που την ώρα τούτη απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Αμερικανικού παράγοντα, είτε μέσω των σχέσεων που έχουν διαμορφωθεί με την Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, είτε απευθείας με την Ουάσιγκτον και τα υψηλά πατώματα της κεντρικής εξουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών!

Και είναι προφανές πως βαδίζοντας για τις εκλογές η άποψη των Αμερικανών έχει τη δική της σημειολογία, όσον αφορά τα κεντρικά πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, με τα οποία μοιράζονται απόψεις ταυτόσημες σε μια σειρά καίριων γεωπολιτικών ζητημάτων, από τα Ελληνοτουρκικά έως και το Ρώσο- Ουκρανικό!

Υπό το πρίσμα αυτό, έγκυρες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, υποστηρίζουν ότι τα πολιτικά πρόσωπα που εμπιστεύονται – και συνιστούν βασικούς συνομιλητές τους- οι Αμερικανοί είναι τα εξής τρία: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και ο Υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας!

Όπως αναφέρουν έγκυρες διπλωματικές πηγές, οι Αμερικανοί – που ξεκάθαρα επί ημερών Μητσοτάκη έχουν στηρίξει απόλυτα τα εθνικά συμφέροντα- θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν αντίληψη παραπλήσια όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, αλλά και τα ζητήματα οικονομικής εκμετάλλευσης του Αιγαίου και ευρύτερα των ελληνικών θαλασσών!

Και μολονότι η στήριξη στον Κυρ. Μητσοτάκη είναι εμφανής και διακηρύσσεται, εντούτοις η αποδοχή Τσίπρα στον αμερικανικό παράγοντα είναι πολύ υψηλή και επί της πράξης προκύπτει μέσα από τις επισκέψεις, τις συζητήσεις και τος συναντήσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ με κορυφαίους παράγοντες της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της πρεσβείας στην Αθήνα!

Επιπροσθέτως, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Ν. Δένδιας αποτελεί βασικό συνομιλητή των Αμερικανών οι οποίοι τον εκτιμούν για τις απόψεις του, τον τρόπο που τις εκφέρει αλλά και την διπλωματική του προσέγγιση σε ζητήματα μείζονος σημασίας, διπλωματικά, οικονομικά ή εθνικά!

Διαβάστε περισσότερα