Mε τίμημα 214 εκατομμυρίων θα μεταβιβαστεί στην Intrakat ο κατασκευαστικός βραχίονας της Ελλάκτωρ, σφραγίζοντας αργά χθες το βράδυ τη συμφωνία εξαγοράς της Άκτωρ μετά από διαπραγματεύσεις λίγων εβδομάδων.
Η σύμπραξη μεταξύ των δύο εταιρειών δημιουργεί το δεύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας με ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων ύψους 4 δισ. και ευρύτερες ανακατατάξεις στους κόλπους των κατασκευών που εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν.
Μέχρι να εγκριθεί η συγχώνευση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που δεν αναμένεται να γίνει πριν το Φθινόπωρο, οι δυο εταιρείες θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυτόνομα.
Με την εξαγορά της Άκτωρ οι νέοι μέτοχοι της Intrakat (Δ. Μπάκος, Ι. Καϋμενάκης, Εξάρχου), δυναμώνουν την παρουσία τους στα έργα υποδομών με στόχο όχι μόνο την αύξηση των συμβάσεων αλλά και την κατασκευή μεγάλων έργων εθνικής εμβέλειας και σημασίας.
Το σχέδιο εξυγίανσης
Για συμφωνία που γυρίζει σελίδα και στον όμιλο Ελλάκτωρ δύο χρόνια μετά το σχέδιο εξυγίανσης των μετόχων, έκανε λόγο χθες η εταιρεία. Η Ελλάκτωρ αναφέρεται στο στοίχημα της Ολλανδικής Reggeborgh Invest να επαναφέρει την Άκτωρ σε βιώσιμα και ανταγωνιστικά επίπεδα, με μια σειρά από χρηματοδοτικές κινήσεις συνολικού ύψους 170 εκ. ευρώ (ομόλογο 50 εκ. ευρώ και αύξηση κεφαλαίου κατά 100 εκ. ευρώ).
Με στόχο όπως επισημαίνει, την σταδιακή απεμπλοκή από ζημιογόνες χρήσεις αλλά και την αναδιάρθρωση και επανατοποθέτηση της εταιρείας στο εξωτερικό αλλά και στην εγχώρια αγορά.
Η διοίκηση της Ελλάκτωρ αναφέρεται στην υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας που ξεκίνησε το 2021 και που θεωρεί ότι απέδωσε καρπούς, θέτοντας τις βάσεις για μια δυναμική επανεκκίνηση. Κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία πιστοποιεί το ύψος των συμβάσεων (2,8 δισ.) αλλά και η αύξηση της αξίας της εταιρείας που επιβεβαιώνει κατά την ίδια και το υψηλό τίμημα των 214 εκατ. ευρώ της εξαγοράς.
Ο όμιλος αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του για την επόμενη μέρα, υποστηρίζοντας ότι θα παραμείνει με τις δραστηριότητες στις Παραχωρήσεις και τα έργα ΣΔΙΤ καθώς επίσης την διαχείριση των περιβαλλοντικών έργων και απορριμμάτων και την διαχείριση ακινήτων. Από τον τομέα των παραχωρήσεων η εταιρεία προσβλέπει σε ταμειακές ροές ύψους 1,3 δισ. τα επόμενα χρόνια. Συνεχίζει επίσης να κατέχει και το 25% της Άνεμος στις ΑΠΕ που εκτιμάται ότι θα είναι το αμέσως επόμενο περιουσιακό στοιχείο που θα πουληθεί.
Με την πώληση της ΑΚΤΩΡ κρίνεται ότι η μητρική εταιρεία θα ισχυροποιήσει περαιτέρω τη χρηματοοικονομική της θέση, μέσω ενίσχυσης της λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας και των αντίστοιχων περιθωρίων κέρδους.
Παράλληλα ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητά της και κατά συνέπεια τη δυνατότητά της, αφενός να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της σχέδιο και αφετέρου να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους και να επικεντρωθεί σε κερδοφόρες δραστηριότητες στον τομέα των υποδομών, με μεγαλύτερες αποδόσεις και χαμηλότερο κίνδυνο.
Αλλαγή πορείας με ενισχυμένο ρόλο στις κατασκευές αποκτά και η Ιntrakat με την συμφωνία. Σύμφωνα με την διοίκηση, η εξαγορά της Άκτωρ αντανακλά αφενός την ισχυρή πίστη των μετόχων της στις προοπτικές και τη δυναμική ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου και αφετέρου την στρατηγική πεποίθηση ότι το νέο εταιρικό σχήμα θα μπορεί να επωφεληθεί από πολύπλευρες συνέργειες, διαθέτοντας μια ισχυρή κεφαλαιακή βάση για την διεκδίκηση σημαντικών έργων υποδομής στην Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης
Η εταιρεία αναφέρεται και στις άμεσες συνέργειες που θα προκύψουν από την αυτόματη αύξηση των ποσοστών συμμετοχής του νέου σχήματος σε σειρά από κοινοπραξίες μεγάλων έργων.
«Τα μεγέθη των δύο εταιρειών σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουν στον κατασκευαστικό κλάδο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο έργων» τονίζει η Intrakat.
Κατά το πρώτο εννιάμηνο ο όμιλος Intrakat είχε κύκλο εργασιών 406,4 εκατ., ενώ αντίστοιχα η Άκτωρ το ίδιο διάστημα εξασφάλισε έργα ύψους €723 εκατ.
Και οι δύο εταιρείες κατέγραψαν θετικές επιδόσεις στο εννεάμηνο του 2022 με αύξηση εσόδων, στα 148,3 εκ. ευρώ η Intrakat και στα 380 εκατ. ευρώ, η Άκτωρ.