Η Δανία σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία κατά 17.9 δισεκατομμύρια κορώνες (2.59 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά τη διάρκεια της τρέχουσας και της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με την κ. Φρεντέρικσεν, η οποία έλαβε σήμερα (29/05) τις ευχαριστίες του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τον Μάρτιο, η Δανία –με πληθυσμό μικρότερο των 6 εκατομμυρίων κατοίκων– σύστησε ένα ταμείο ύψους 1 δισ. δολαρίων για στρατιωτική, μη στρατιωτική και επιχειρηματική βοήθεια προς την Ουκρανία, εφέτος.

Η κ. Φρεντέρικσεν, η οποία θεωρείται πιθανή υποψήφια και για τη θέση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ στη θέση του Γενς Στόλτενμπεργκ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Δανίας σχεδιάζει να προσθέσει σε αυτό το ταμείο, επιπλέον 7.5 δισεκατομμύρια κορώνες (περίπου 1 δισ. δολάρια) εφέτος και 10.4 δισεκατομμύρια (περίπου 1.5 δισ. δολάρια) την επόμενη χρονιά.

«Αυτή η μεγάλη συνεισφορά θα ενισχύσει περαιτέρω τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», έγραψε ο κ. Ζελένσκι στα κοινωνικά δίκτυα.

Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της Δανίας έγινε εν όψει των επισκέψεων που πραγματοποιεί αυτήν την εβδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, σε Σουηδία, Νορβηγία και Φινλανδία. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναμένεται να αποχωρήσει από το αξίωμα, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η Φινλανδία εντάχθηκε πρόσφατα στο ΝΑΤΟ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ και η Σουηδία ευελπιστεί να την ακολουθήσει, έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, στο Βίλνιους, το διήμερο 11 – 12 Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη: