Η Δανία θα προσφέρει οικονομική στήριξη που ανέρχεται σε 1.7 δισ. κορώνες Δανίας (228 εκατομμύρια ευρώ ή 249.81 εκατ. δολάρια) μέσω στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία, σύμφωνα με σημερινή (02/05) τοποθέτηση του Υπουργού Άμυνας, Τρολς Λουντ Πούλσεν.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Δανία θα μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία στο Ιράκ από τις αρχές του 2024 και αντ’ αυτού, θα εστιάσει στις ένοπλες δυνάμεις των κρατών της Βαλτικής, προσφέροντας στο ΝΑΤΟ ένα τάγμα για την προστασία της περιφέρειας αυτής.
Το τάγμα πρόκειται να αριθμεί από 700 έως και 1.200 στρατιώτες και αναμένεται να αναπτύσσεται στη Λετονία από τέσσερις έως έξι μήνες, κάθε χρόνο. Τους υπόλοιπους μήνες του έτους, τα στρατεύματα θα παραμένουν στη Δανία, έτοιμα να αναπτυχθούν στα κράτη της Βαλτικής σε περίπτωση κρίσης, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.
«Πρέπει να προετοιμασθούμε για το γεγονός ότι η παρουσία της Κοπεγχάγης στις χώρες της Βαλτικής θα είναι μακροπρόθεσμη και πως υπάρχει ανάγκη για ισορροπία μεταξύ παρουσίας στρατιωτών επί του πεδίου και ετοιμότητας για την ανάπτυξη εκείνων από τη Δανία», σημείωσε ο κ. Πούλσεν.
Η Δανία θα αποσύρει μία από τις μονάδες ασφαλείας και συνοδείας της, δύναμης σχεδόν 105 στρατιωτών στο Ιράκ από τον Φεβρουάριο του 2024, ωστόσο, θα συνεχίσει να παρέχει προσωπικό και συμβουλές στην αποστολή της Συμμαχίας στο Ιράκ. Το ποσό των 1.7 δισ. κορωνών αποτελεί «τη μεγαλύτερη δωρεά της Δανίας μέχρι σήμερα», επισημάνθηκε.
Με αυτή τη δωρεά, που περιλαμβάνει κυρίως τεθωρακισμένα οχήματα, και οβίδες όλμου και κινητές στρατιωτικές γέφυρες, η στρατιωτική βοήθεια της Δανίας στην Ουκρανία ανέρχεται σε 11 δισ. κορώνες (1.47 δισεκ. ευρώ ή 1.61 δισεκ. δολάρια) από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, την 24η Φεβρουαρίου 2022.
«Ο εξοπλισμός που περιέχεται μέσα στο πακέτο είναι καθοριστικής σημασίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα της Ουκρανίας που βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου», σχολίασε ο προσωρινός Υπουργός Άμυνας.
Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση της χώρας είχε γνωστοποιήσει ότι θα παραχωρήσει τα συστήματα πυροβολικού, έπειτα από επίσημο αίτημα του Κιέβου προς την Κοπεγχάγη. Τη 14η Απριλίου, γνωστοποιήθηκε ότι η Ουκρανία θα λάβει δεκαεννέα –γαλλικής κατασκευής– συστήματα πυροβολικού «Καίσαρας».
Διαβάστε ακόμη: