O Κυριάκος Μητσοτάκης τέσταρε το προηγούμενο διάστημα τις αντιδράσεις του «συστήματος» για το νόμο που σκέφτεται να φέρει για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Και είναι αλήθεια ότι υπήρχε ένας βασικός πυρήνας βουλευτών και κυρίως υπουργών που έχουν δηλώσει ότι δεν θα τον ψηφίσουν.

Το Μαξίμου έχει δώσει, άλλωστε, την εντύπωση ότι δεν θα υπάρξει κομματική γραμμή.

Γι’ αυτό ακόμα και υπουργοί όπως ο Μάκης Βορίδης έχουν τονίσει από τώρα ότι δεν θα το ψηφίσουν – εκ του ασφαλούς βέβαια- αφού δεν υπάρχει κομματική γραμμή.

Βέβαια, είναι αλήθεια ότι ο Βορίδης δεν είναι οποιοσδήποτε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Είναι υπουργός Επικρατείας και σε πολλές περιπτώσεις αντικαθιστά τον ίδιον τον Πρωθυπουργό.

Από την άλλη, ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει επαναλάβει ότι θέλει να δει το τελικό νομοσχέδιο.

Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να φέρνει εν τέλει το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών μετά τις ευρωεκλογές και αφού η ΝΔ θα έχει πραγματοποιήσει άλλη μία νίκη.

Είναι μια περίοδος που όλοι θα βλέπουν τα όσα θα εκτυλιχθούν στην Κεντροαριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει πιάσει ένα καλό ποσοστό και ενδεχομένως μέχρι τότε να έχει διασπαστεί, να έχει δημιουργηθεί ένα άλλο κόμμα από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που θα διεκδικήσει την είσοδό του στην ευρωβουλή.

Άλλωστε, μέχρι τότε θα έχει δοθεί χρόνος στην κοινοβουλευτική ομάδα να ωριμάσει η ιδέα του νομοθετήματος.

Και από την άλλη, θα έχει εκτεθεί αρκετά και ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος έχει δηλώσει ομοφυλόφιλος αλλά έχει κάνει αρκετά επικοινωνιακά λάθη, όπως την πρόθεση να υιοθετήσει με τον σύντροφό του μόνο αγόρια, και έτσι θα έχει μετριάσει την επιρροή του σε ένα ζήτημα για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Ο Αλέξης Πατέλης έκανε μία πρώτη κρούση σε ορισμένα κυβερνητικά στελέχη και είδε σε ποια σημεία υπάρχουν red flags.

Την ίδια ώρα το Μαξίμου δεν θα ασκήσει πίεση στην δεξιά πτέρυγα του κόμματος για ευνόητους λόγους.

Συγκεκριμένοι πυρήνες θα μπορούν να αρνηθούν στήριξη του νομοθετήματος ώστε να μην διατηρήσουν το μονοπώλιο της κριτικής τα δεξιά κόμματα, η ΝΙΚΗ, η Ελληνική Λύση και οι Σπαρτιάτες που ούτως ή άλλως είναι διαλυμένοι.

Συγχρόνως, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούν να μην το στηρίξουν αφού θα χάσουν επικοινωνιακά σε μία ατζέντα που είναι στα μέτρα τους.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι δεν θα μπει στο νομοσχέδιο, θεωρείται παράτολμο και αποτελεί ταμπού ακόμα και για βουλευτές προοδευτικής προέλευσης.

Διαβάστε ακόμη: