Αν και οι χρήστες iPhone μπορούν να απενεργοποιήσουν την αυτόματη διόρθωση, οι εργοστασιακές ρυθμίσεις του πληκτρολογίου στη συσκευή αλλάζουν τη λέξη αυτόματα.

«Σε εκείνες τις στιγμές που θέλετε απλώς να πληκτρολογήσετε μια λέξη που ακούγεται, θα τη μάθει και το πληκτρολόγιο», είπε ο επικεφαλής λογισμικού Craig Federighi. Η εταιρία ανακοίνωσε την εξέλιξη στο συνέδριο προγραμματιστών της Apple στην Καλιφόρνια.

Η αυτόματη διόρθωση μπορεί να υποκαταστήσει χρήσιμα μια αιτιολογημένη αντικατάσταση για μια λέξη κατά την αποστολή μηνυμάτων, αλλά μπορεί επίσης να αλλάξει ακούσια το νόημα.

Οι χρήστες iPhone μπορεί να ενοχληθούν που πρέπει να ξαναγράφουν τα μηνύματα με το “damn you autocorrect” να γίνεται ακρωνύμιο, μιμίδιο, λογαριασμός στο Instagram και ακόμη και τραγούδι.

Οι αλλαγές στη λειτουργία θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της τεχνητής νοημοσύνης (AI), στην οποία η αυτόματη διόρθωση θα βελτιωθεί στην αναβάθμιση των επόμενων λέξεων και φράσεων μαθαίνοντας τους όρους που χρησιμοποιείούν οι χρήστες τακτικά, συμπεριλαμβανομένης της βρισιάς.

Το AI που το κάνει αυτό να συμβεί ονομάζεται μοντέλο μετασχηματιστή. Μαθαίνει το πλαίσιο παρακολουθώντας τις σχέσεις σε δεδομένα, όπως οι λέξεις σε αυτήν την πρόταση, χρησιμοποιώντας μαθηματικές τεχνικές. Αρχικά επισημάνθηκαν σε ένα έγγραφο του 2017 από την Google, οι μετασχηματιστές είναι μερικές από τις πιο ισχυρές κατηγορίες μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Τα συστήματα αυτόματης πρότασης – ή προγνωστικού κειμένου – αρχίζουν να γίνονται πιο mainstream καθώς η τεχνολογία πίσω από το AI έχει επιταχυνθεί πολύ γρήγορα.

Η αλλαγή αυτόματης διόρθωσης θα είναι μέρος των αναβαθμίσεων του λειτουργικού συστήματος iOS 17, οι οποίες αναμένεται να είναι διαθέσιμες ως δημόσια beta τον Ιούλιο, με τη γενική κυκλοφορία τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα πρέπει να σημαίνει ότι το iPadOS 17 φέρει επίσης τη νέα λειτουργία.

Σε άλλο σημείο στο συνέδριο προγραμματιστών, η Apple αποκάλυψε ένα νέο augmented reality headset (headset επαυξημένης πραγματικότητας), το Apple Vision Pro που θα πωλείται στα 3.499 $ (2.849 £). Θα είναι διαθέσιμο στις αρχές του επόμενου έτους στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες αργότερα το 2024.

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα, η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Apple έφτασε λίγο κάτω από τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια – νέο ρεκόρ της εταιρείας.

Διαβάστε περισσότερα