Γίνεται εσχάτως λόγος πολύς γύρω από την αποεπένδυση των τραπεζών και το δήθεν ενδιαφέρον Αράβων και Ιταλών για Εθνική και Τρ. Πειραιώς!

Η άκρατη φημολογία, παντελώς αβάσιμη, για να ξέρετε εκπορεύεται από κύκλους του Μαξίμου και ειδικότερα συγκεκριμένα κέντρα που έχουν εμπλακεί με την υπόθεση, όπως ο Αλ. Πατέλης οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού επί παραδείγματι, που θέλουν να καταδείξουν τον δικό τους παρεμβατικό ρόλο και να αναδείξουν ένα επίπλαστο επενδυτικό ενδιαφέρον με φόντο τις εκλογές!

Για να ξέρετε την ώρα τούτη ούτε ιταλικό ενδιαφέρον υπάρχει (η πρόταση της IoN έχει αποσυρθεί) για την Τρ. Πειραιώς, ούτε αραβικό για την Εθνική καθώς ως γνωστόν οι Άραβες δεν συμμετέχουν σε διαγωνισμούς!

Και η πρόταση που είχε υποβληθεί ήταν προσχηματική, για τα μάτια του κόσμου!

Για την υπόθεση του PIF της Σαουδικής Αραβίας και την ενδεχόμενη συμμετοχή του χωρίς να υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία είχε επιδιώξει να εμπλακεί η Goldman Sachs, που ανέλαβε τον ρόλο συμβούλου αφιλοκερδώς, όπως φημολογείται, καθώς ο Χάρης Ηλιάδης ήθελε απεγνωσμένα να ξαναμπεί έστω τζάμπα σε δουλειά του Δημοσίου, μετά το κόψιμο που είχε φάει από τον πρωθυπουργό!

Και για να ξέρετε, Χάρης Ηλιάδης και Αλέξης Πατέλης κινούνται εκ διαμέτρου αντίθετα!

Επί του προκειμένου η αμερικανική τράπεζα μέσω αναγνωριστικών κινήσεων και επαφών, κατόπιν κυβερνητικής εντολής, προσπάθησε να βρει τον τρόπο ούτως ώστε οι Άραβες να πάρουν ένα 10% της Εθνικής τράπεζας απευθείας χωρίς διαγωνιστική διαδικασία ενώ το υπόλοιπο 10% από το συνολικό 20% που θα διατίθετο από το ΤΧΣ θα κατέληγε κατά 5% σε ξένους θεσμικούς πελάτες της και το υπόλοιπο 5% στο ευρύ επενδυτικό κοινό!

Στην προσπάθεια να αποκτήσουν οι Σαουδάραβες ένα 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας απευθείας συνέβαλε και εγχώριος μεγάλο – καναλάρχης, στο μετοχικό κεφάλαιο του οποίου έχουν μπει Άραβες αποκτώντας το 20% των μετοχών!

Ωστόσο, όλη αυτή η προσπάθεια κατέρρευσε καθώς ήταν εξ ορισμού θνησιγενής, καθώς η αποκρατικοποίηση των τραπεζών θα γίνει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, όπως έχει δώσει την εντολή ο SSM, νομοθέτησε η κυβέρνηση και θα κληθεί να φέρει εις πέρας το ΤΧΣ!

Και για να μην μπερδεύεστε, είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο, οποιαδήποτε αποκρατικοποίηση να έχει γίνει πριν τις εκλογές, ενώ την ώρα τούτη δεν υφίσταται κανένα απολύτως επίσημο αγοραστικό ενδιαφέρον!

Διαβάστε ακόμη: