Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στα προγράμματα “Εξοικονομώ”, τα οποία δυστυχώς εξακολουθούν να καρκινοβατούν.

Αποτέλεσμα; Άλλη μια νέα παράταση για την υλοποίηση του προγράμματος για την ενίσχυση των νοικοκυριών προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα ακίνητά τους, το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Το οποίο θα λήξει (;) τώρα στις 15 Σεπτεμβρίου, έχοντας μέχρι τώρα διάρκεια ζωής, πάνω από δυόμισι χρόνια!

Είναι φανερό ότι το σύστημα υποδοχής και αξιολόγησης προτάσεων χωλαίνει, για να χρησιμοποιήσω μια ήπια έκφραση.

Μιλάμε για έναν φαύλο κύκλο, με αιτήματα για δικαιολογητικά που δεν αναφερόταν καν στις προκηρύξεις, πέραν των όποιων λαθών στις αρχικές αιτήσεις, που προβάλλεται ως μόνιμη δικαιολογία για τις πολύμηνες καθυστερήσεις.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς επαγγελματιών καταγγέλλουν εδώ και δύο χρόνια ότι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δικαιούχοι ήταν η καθυστέρηση στην αξιολόγηση των αιτημάτων τελικής εκταμίευσης, η αδυναμία επικοινωνίας με τον ελεγκτικό μηχανισμό, ο αποσπασματικός έλεγχος, με τυχαία επαναλαμβανόμενες και άστοχες παρατηρήσεις, οι οποίες σήμαιναν νέες καθυστερήσεις.

Κυριολεκτικά, τόσο οι αιτούντες όσο και οι επαγγελματίες που ανέλαβαν τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών, βρίσκονται όμηροι και εγκλωβισμένοι, περιμένοντας στωικά είτε να πληρωθούν είτε να ολοκληρώσουν κάποια στιγμή τις εργασίες στο σπίτι τους.

Θυμίζω ότι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», συνολικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ προέβλεπε επιδότηση μέχρι 85% του κόστους των επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες και μέχρι 50.000 ευρώ ανά σπίτι.

Πάντως, αυτό το διάστημα, παράλληλα με το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, αυτή την περίοδο «τρέχει» και το «Εξοικονομώ 2023», το οποίο παρέχει επιδοτήσεις έως και 75% για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Όσοι έχουν υπομονή και γερά νεύρα, ας το αξιοποιήσουν.

Διαβάστε περισσότερα