Είναι δικηγόρος υπεράσπισης part-time καθηγητής στη Νομική της Οτάβα, δωρητής οργάνων, υπέρμαχος των όπλων, χειροτονημένος ραβίνος, επενδυτής, φιλάνθρωπος και κυρίως ο νέος μεγιστάνας της πορνογραφίας. Ο 37χρονος Solomon είναι το νέο πρόσωπο της MindGeek, της καναδικής μητρικής εταιρείας των ιστοσελίδων PornHub, RedTube και YouPorn. Όταν αγόρασε την κορυφαία πλατφόρμα πορνογραφικών βίντεο στον κόσμο πριν από 4 μήνες με το επενδυτικό του ταμείο Ethical Capital Partners, απέκτησε μια αυτοκρατορία.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 16 Μαρτίου, η καναδική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Ethical Capital Partners (ECP) ανακοίνωσε την εξαγορά της Mindgeek, μητρικής εταιρείας της μεγαλύτερης ιστοσελίδας πορνό στον κόσμο, την Pornhub. Οι όροι της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκαν, αλλά σύμφωνα με την Journal de Montréal, η αξία της ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ. Η ECP αναφέρει ότι θέλει να ενισχύσει τη φήμη της Mindgeek και να την τοποθετήσει ως “ηγέτη στην καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο”.

Η MindGeek, η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο αλλά έχει γραφεία και στο Μόντρεαλ του Καναδά, έχει γίνει αντικείμενο πολλών αγωγών τα τελευταία χρόνια, με τον ισχυρισμό ότι επωφελήθηκε από τη διανομή παιδικής πορνογραφίας και βίντεο με μη συναινετικές σεξουαλικές πράξεις – κατηγορίες που αρνήθηκε η εταιρεία. Ο δικηγόρος λοιπόν κληρονόμησε ταυτόχρονα και μια σειρά από νομικά προβλήματα, ιδίως στη Γαλλία, όπου οι ιστότοποι έχουν μπλοκαριστεί αφού κατηγορήθηκαν από ενώσεις για την προστασίας των παιδιών ότι δεν έκαναν τίποτα για να ελέγξουν την ηλικία των επισκεπτών των ιστοσελίδων.

Ευγενικός και ακριβής σχετικά με την εφαρμογή του νόμου, ο δικηγόρος Solomon Friedman υπερασπίζεται τον κλάδο του και θέλει να πείσει τους ανθρώπους για την ανάγκη να ελέγχεται η ηλικία των χρηστών απευθείας στις συσκευές που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση σε “προβληματικούς” ιστότοπους. Ο ίδιος θέλοντας να βελτιώσει την εικόνα του, ειδικά απέναντι στο γαλλικό κοινό που δείχνει προβληματισμένο απέναντι στην πολιτική των sites που διαχειρίζεται, παραχώρησε συνέντευξη σε γαλλικές εφημερίδες όπου μεταξύ άλλων είπε: “Μου ζητήθηκε από τη MindGeek να αναλύσω κατά πόσο συμμορφώνεται με τη νομοθεσία και εντυπωσιάστηκα από τα “εργαλεία” που διαθέτουν, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού συγκράτησης περιεχομένου και του λογισμικού για τον έλεγχο των προφίλ όσων αναρτούν βίντεο στο διαδίκτυο. Είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε μια ομάδα επενδυτών που ήταν έτοιμοι να αγοράσουν την εταιρεία και δεν μπορούσα να χάσω την ευκαιρία να συνεισφέρω την τεχνογνωσία μου”.

Ενώ θέλοντας να δικαιολογήσει την επιλογή του να αναλάβει τα ηνία μιας τέτοιας εταιρείας συμπλήρωσε “Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει πάντα να μαθαίνεις στη ζωή σου, να προκαλείς συνεχώς τον εαυτό σου“, μια δήλωση που έγινε σε συνέντευξή του λίγες ημέρες αφότου η Ethical Capital Partners, αγόρασε τον μεγαλύτερο ιστότοπο ψυχαγωγίας ενηλίκων στον κόσμο, το Pornhub.

Ενας από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους στο διαδίκτυο, το Pornhub είναι επίσης ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους. Είναι το αντικείμενο μιας σειράς αγωγών από άτομα που ισχυρίζονται ότι οι πρώην ιδιοκτήτες του δεν κατάφεραν να σταματήσουν την ανάρτηση στην ιστοσελίδα εικόνων κακοποίησης παιδιών, σεξουαλικών επιθέσεων και άλλου παράνομου, μη συναινετικού σεξ. Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υπογράψει μια διαδικτυακή αίτηση για το κλείσιμο της ιστοσελίδας.

Ο Friedman έχει για μια ακόμη φορά, μια μελετημένη θέση επί του θέματος. “Σε αντίθεση με μια δικαστική αίθουσα όπου εκπροσωπώ ένα άτομο κάθε φορά, εδώ η κλίμακα για αλλαγή και θετικό αποτέλεσμα είναι τεράστια” υποστηρίζει.

Ο Friedman και οι συνάδελφοί του επενδυτές από την Ethical Capital Partners πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν το Pornhub ασφαλές στο διαδίκτυο, εστιασμένο στους εργαζόμενους στο σεξ και διαφανές για το κοινό. Είναι πεπεισμένοι ότι η ιδιοκτησία σε συνδυασμό με το πρωτοποριακό λογισμικό της εταιρείας μπορεί να καταστήσει το Pornhub μια δύναμη στο διαδίκτυο και να συμβάλει στην εξάλειψη ορισμένων από τα πιο σοβαρά δεινά του, όπως το revenge porn και το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Φαίνεται απίθανη αποστολή για έναν αναγνωρισμένο δικαστικό λειτουργό, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ο Solomon Friedman δεν δίνει σημασία στο τι περιμένουν οι άλλοι απ ’αυτόν.

Ποιος ήταν ο Solomon Friedman
Γεννημένος σε μια ορθόδοξη οικογένεια στο δυτικό άκρο της Οτάβα, μεγάλωσε σε ένα νοικοκυριό με εννέα αδέλφια. “Ο πατέρας μου ήταν προγραμματιστής λογισμικού. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με περισσότερους υπολογιστές από ό,τι παιδιά” λέει ο Friedman. Ως νεαρός, ακολούθησε ένα συντηρητικό σχετικά με το μέλλον του, μονοπάτι. Μετακόμισε στο Ισραήλ στα 18 του, σπούδασε δίκαιο για τρία χρόνια και χειροτονήθηκε από το Ραβινικό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ. Μέχρι τότε, το 2006, ήταν ήδη παντρεμένος και πατέρας διδύμων. Tώρα, είναι πατέρας τριών παιδιών.

Αλλά μη θέλοντας να ακολουθήσει την καριέρα ως πνευματικός ηγέτης της εβραϊκής κοινότητας, ο Φρίντμαν άλλαξε πορεία και μπήκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οτάβα, αποφασισμένος να ξεκινήσει καριέρα σε μια μεγάλη εταιρεία. Αποφοίτησε με επιδόσεις που έφταναν στην κορυφή της βαθμολογίας στη σχολή του και εργάστηκε ως βοηθός δικηγόρου στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά για τον δικαστή Morris Fish, πρώην δικηγόρο υπεράσπισης. Οι περισσότερες υποθέσεις του αφορούσαν το ποινικό δίκαιο – κάτι που ο Φρίντμαν είχε προηγουμένως απορρίψει. Η εμπειρία αυτή έβαλε την καριέρα του σε μια άλλη νέα πορεία. Μέσα σε έξι μήνες το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν το ποινικό δίκαιο. Βρήκε δουλειά ως associate partner σε μια από τις κορυφαίες εταιρείες υπεράσπισης της γενέτειράς του, την Edelson Clifford D’Angelo Barristers LLP και αμέσως μπήκε στα βαθιά του ποινικού δικαίου.

Διαβάστε περισσότερα