“H παραγγελία σας πρωτοτύπων δορυφόρων Διαδικτύου απο την Amazon έχει αποσταλεί.”

Περισσότερα από τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο τεχνολογικός γίγαντας ανακοίνωσε το φιλόδοξο σχέδιό του να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην κατασκευή ενός παγκόσμιου δορυφορικού δικτύου Διαδικτύου, και η Amazon είδε την Παρασκευή το πρώτο ζευγάρι δορυφόρων για το σύστημα Project Kuiper να εκτοξεύεται στο διάστημα.

«Έχουμε κάνει εκτεταμένες δοκιμές εδώ στο εργαστήριό μας και έχουμε υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης στον δορυφορικό μας σχεδιασμό, αλλά δεν υπάρχει υποκατάστατο για τις δοκιμές σε τροχιά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος τεχνολογίας του Project Kuiper Rajeev Badyal σε δήλωση πριν από την εκτόξευση.

Το Project Kuiper

Το Project Kuiper είναι το σχέδιο της Amazon να δημιουργήσει ένα δίκτυο 3.236 δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά της Γης, για να παρέχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας οπουδήποτε στον κόσμο.

Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του Kuiper και πρόσφατα άνοιξε το έδαφος σε μια εγκατάσταση επεξεργασίας πριν από την κυκλοφορία 120 εκατομμυρίων δολαρίων στη Φλόριντα.

Με την ονομασία «Protoflight», η αποστολή της Παρασκευής είδε τον πύραυλο Atlas V της United Launch Alliance να μεταφέρει δύο δορυφόρους – τον Kuipersat-1 και τον Kuipersat-2.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το pad SLC-41 της ULA στο Cape Canaveral της Φλόριντα.

Η Amazon άλλαξε δύο φορές τη διαδρομή για το ζεύγος δορυφόρων προτού αποφασίσει τελικά να πάει με τον άμεσα διαθέσιμο, αν και πολύ ισχυρό, πύραυλο Atlas V για την αποστολή Protoflight.

Η Amazon σχεδίαζε αρχικά να εκτοξευτεί με τον πύραυλο RS1 της ABL Space, προτού οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του RS1 μεταφέρουν τους δορυφόρους στον πύραυλο Vulcan της United Launch Alliance, αλλά οι καθυστερήσεις στο ντεμπούτο της Vulcan μετέφεραν τους δορυφόρους στον Atlas V.

Διαβάστε ακόμη: