Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εντείνει την επίβλεψή της στους παίκτες της μεγάλης τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι συχνά επικρίνονται ότι είναι αντιαμερικανικοί.

Οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες αντιμετωπίζουν αυστηρότερους κανόνες στην Ευρώπη με περισσότερους κανονισμούς που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα, αλλά ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε στο CNBC ότι στόχος είναι να αποφευχθεί η αναγκαστική διάλυση μεγάλων επιχειρήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ονόμασε έξι «gatekeepers» την Τετάρτη — πρόκειται για εταιρείες που έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (8 δισεκατομμύρια δολάρια) ή 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες εντός του μπλοκ.

Είναι η Amazon, Alphabet, Apple, Microsoft, Meta και ByteDance, οι οποίοι έχουν πλέον έξι μήνες για να συμμορφωθούν με αυστηρότερους κανόνες της αγοράς — όπως το να μην μπορούν να αποτρέψουν τους χρήστες από την απεγκατάσταση οποιουδήποτε προεγκατεστημένου λογισμικού ή εφαρμογών ή να αντιμετωπίζουν πιο ευνοϊκά τις υπηρεσίες τους.

«Εάν αυτές οι εταιρείες δεν συμμορφωθούν, και ελπίζω ότι θα συμμορφωθούν όλες, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να επιβάλλουμε πρόστιμο έως και 10% των παγκόσμιων εσόδων», δήλωσε ο Thierry Breton, Επίτροπος της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά στο CNBC.

Το πρόστιμο θα μπορούσε να αυξηθεί στο 20% εάν η εν λόγω εταιρεία συνεχίσει να μην συμμορφώνεται με τους κανόνες.

«Και αν συνεχίσουν, ναι, έχουμε εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της διάλυσης αυτών των εταιρειών, αλλά δεν θα θελήσω ποτέ να τα χρησιμοποιήσω. Και μπορώ να σας πω ότι η συζήτηση που έχουμε με όλες αυτές τις εταιρείες είναι επαγγελματική και πιστεύω ότι παίρνουμε τη σωστή απόφαση», είπε ο Breton.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εντείνει την εποπτεία της στους παίκτες της μεγάλης τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια και έχει συχνά επικριθεί ότι είναι αντιαμερικανική, δεδομένου ότι οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες έχουν έδρα τις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: