Η κακοκαιρία Daniel επελαύνει στη χώρα μας και αφήνοντας πίσω της τρεις- μέχρι στιγμής- νεκρούς και τεράστιες καταστροφές.

Ιταλοί ερευνητές προβληματίζονται, μιλώντας για τον πρωτοφανή μεσογειακό κυκλώνα «Medicane».

Μάλιστα, στην ΕΡΤ μίλησαν δύο κορυφαίοι ερευνητές και διευθυντικά μέλη του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών (CNR-ISAC), τους Λούκα Μπρόκα και Μάριο Μαρτσέλο Μιλιέτα.

Σε ερώτηση για τι πρέπει να περιμένουμε, ο Λούκα Μπρόκα είπε πως τα μοντέλα πρόγνωσης του καιρού μας λένε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό φαινόμενο όσον αφορά τη συνολική ποσότητα της βροχής που ξεπερνά τα 3-400 χιλιοστά σε διάστημα 1-2 ημερών.

Ανάλογα με το πού θα χτυπήσει το φαινόμενο, όπως τόνισε, θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές και επομένως πρέπει να ληφθούν προφυλάξεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πάνω απ’ όλα για να διαφυλάξουμε ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να ελαχιστοποιήσουμε τις οικονομικές απώλειες.

Για παράδειγμα, «παρόμοια γεγονότα που έχουμε βιώσει στην Ιταλία, είναι αυτά του περασμένου Μαΐου στην περιφέρεια Εμίλια (Ρομάνια) ή τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους στην περιφέρεια Μάρκε», όπου υπήρχαν ακόμη μικρότερες ποσότητες βροχής από αυτές που περιμένουμε στην Ελλάδα, με τεράστιες ζημιές σε όλες τις περιοχές του δικτύου γύρω από τα υδατορέματα.

Κακοκαιρία Daniel: Μπορούμε να μιλήσουμε για Medicane» σε αυτή την περίπτωση;

Όσο για το αν μπορούμε να μιλήσουμε για «Medicane» στην περίπτωση της κακοκαιρίας Daniel, o Μάριο Μαρτσέλο Μιλιέτα εξήγησε πως αυτή τη στιγμή, οι προγνωστικοί χάρτες δείχνουν την παρουσία μιας χαμηλής πίεσης αμέσως δυτικά των ακτών της Ελλάδας.

Η προβλεπόμενη εξέλιξη θα πρέπει να είναι μιας μετάβασης από την τρέχουσα κατάσταση ενός εξτρα-τροπικού κυκλώνα, δηλαδή ενός κανονικού κυκλώνα μεσαίου γεωγραφικού πλάτους, σε έναν «Μedicane» μέσα στις επόμενες ώρες. Προφανώς οι προβλέψεις για τέτοιου είδους φαινόμενα έχουν περιορισμένο περιθώριο και ως εκ τούτου θα πρέπει να επαληθευτούν τις επόμενες ημέρες.

Βέβαια, στη διαδικτυακή του έκδοση, το Spiegel φιλοξενεί τις απόψεις του μετεωρολόγου Φέλιξ Ντιτς, ο οποίος δεν είναι απολύτως βέβαιος ότι πρόκειται για έναν μεσογειακό τυφώνα. «Υπάρχει μια πιθανότητα, δεν είναι 100% σίγουρο. Προς το παρόν φαίνεται ότι πολλά θα συμβούν στην ανοιχτή Μεσόγειο. Μένει να δούμε πού θα κινηθεί η καταιγίδα στη συνέχεια».

Κακοκαιρία Daniel: Τι είναι ο μεσογειακός κυκλώνας «Medicane»

Το «Medicane» είναι ουσιαστικά μία τροπική καταιγίδα και χαρακτηρίζεται από έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Οι μεσογειακοί κυκλώνες, διεθνώς γνωστοί ως Medicanes (από τις λέξεις Mediterranean και hurricanes) είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει μία έως δύο φορές το χρόνο. Έχουν πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες, καθώς θυελλώδεις άνεμοι στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές.

Το φαινόμενο αν και μοιάζει με τυφώνα αμερικανικού τύπου, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με αυτόν τον ορισμό, αφού τα νερά της Μεσογείου δεν επιτρέπουν το σχηματισμό τέτοιων φαινομένων.

Διαβάστε ακόμη: