Η SpaceX του Έλον Μασκ πέτυχε ένα ακόμη ορόσημο στις υπηρεσίες διαδικτύου που βασίζονται στο διάστημα μετά την εκτόξευση δορυφόρων νέα γενιάς που μπορούν να επικοινωνούν μέσω λέιζερ.

Σε ένα tweet, ο πάροχος υπηρεσιών Starlink επιβεβαίωσε ότι είχε εκτοξευθεί σε τροχιά γύρω από τους δορυφόρους επόμενης γενιάς του την περασμένη εβδομάδα.

Οι υπηρεσίες Διαδικτύου που βασίζονται στο διάστημα έκαναν ένα τεράστιο άλμα όταν η SpaceX εκτόξευσε τους πρώτους δορυφόρους του Starlink πριν από μόλις τρία χρόνια.

Η υπηρεσία αναπτύχθηκε ραγδαία χάρη στους επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους Falcon 9 της SpaceX και έναν αυξανόμενο αριθμό χρηστών που θέλουν να συνδεθούν στο διαδίκτυο ενώ βρίσκονται απομακρυσμένα.

Οι υπηρεσίες ήταν επίσης χρήσιμες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ο βίαιος σεισμός στην Τόνγκα και η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία που ξεκίνησε πέρυσι.

Η υπηρεσία, η οποία έχει ένα εκατομμύριο συνδρομητές σύμφωνα με εκτιμήσεις νωρίτερα φέτος, προσπαθεί τώρα να βελτιώσει την προσφορά της καθώς ο ανταγωνισμός θερμαίνεται στον κλάδο.

Οι δορυφόροι Mini V2 της Starlink

Η Starlink εκτόξευσε για πρώτη φορά δορυφόρους με δυνατότητες επικοινωνίας με λέιζερ το 2021. Η πρώτη παρτίδα δορυφόρων εκτοξεύτηκε σε πολική τροχιά και παρείχε υπηρεσίες Διαδικτύου στην Αλάσκα, όπου η εγκατάσταση επίγειων σταθμών ήταν δύσκολη.

Οι επίγειοι σταθμοί είναι ενδιάμεσοι μεταξύ των δορυφόρων του Starlink και των κέντρων δεδομένων όπου αποθηκεύονται οι πληροφορίες. Ενώ αυτά παραμένουν κρίσιμα για τη διασφάλιση ότι το Starlink μπορεί να σας συνδέσει στο Διαδίκτυο, η υπηρεσία αναζητά τρόπους για να μειώσει τις μεταφορές δεδομένων μεταξύ δορυφόρων και επίγειων σταθμών – εδώ έρχεται η επικοινωνία που βασίζεται σε λέιζερ.

Αυτά τα διαστημικά λέιζερ, που ονομάζονται Optical Intersatellite Links, επιτρέπουν στους δορυφόρους εντός του αστερισμού να επικοινωνούν μεταξύ τους. Δεδομένου ότι αυτή η μέθοδος παρακάμπτει τη συνεχή επικοινωνία μεταξύ του επίγειου σταθμού και των δορυφόρων, συμβάλλει στη βελτίωση των ταχυτήτων Διαδικτύου για τους πελάτες και μειώνει την καθυστέρηση των αποκρίσεων.

Διαβάστε ακόμη: