Η πρεσβεία του Ιράν στα Τίρανα έλαβε επίσημη ειδοποίηση με την οποία απαιτείται το σύνολο του προσωπικού να εγκαταλείψει το αλβανικό έδαφος εντός 24αώρου.

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την άμεση διακοπή με ισχύ των διπλωματικών σχέσεων με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», τόνισε ο Έντι Ράμα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που εστάλη στα Μέσα ενημέρωσης.

Η πρεσβεία του Ιράν στα Τίρανα έλαβε επίσημη ειδοποίηση, με την οποία απαιτείται το σύνολο του προσωπικού (διπλωματικό, τεχνικό, διοικητικό και προσωπικό ασφαλείας) να εγκαταλείψει το αλβανικό έδαφος, σε 24 ώρες.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κατηγορεί το Ιράν για μεγάλη κυβερνοεπίθεση κατά των ψηφιακών υποδομών της αλβανικής κυβέρνησης, με στόχο την καταστροφή τους, που εκδηλώθηκε τη 15η Ιουλίου.

«Εμπεριστατωμένη έρευνα μάς έδωσε την αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι αυτή η κυβερνοεπίθεση είχε ενορχηστρωθεί με σπόνσορα, την Τεχεράνη. Η εν λόγω επίθεση, απέτυχε. Οι βλάβες μπορούν να θεωρηθούν ελάχιστες σε σύγκριση με τους στόχους της επίθεσης. Όλα τα συστήματα αποκαταστάθηκαν πλήρως και δεν υπήρξε ανεπανόρθωτη αφαίρεση δεδομένων», γνωστοποίησε.

Από το 2013, η Αλβανία υποδέχεται στο έδαφός της, κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μέλη της Οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Λαού, εξόριστου κινήματος που έχει τεθεί υπό απαγόρευση στο Ιράν και αντιφρονούντες του καθεστώτος της Τεχεράνης.

Οι Μουτζαχεντίν οργανώνουν συστηματικά συναντήσεις στην πόλη που έχουν κατασκευάσει κοντά στα Τίρανα και στην οποία κατοικούν 3.000 άνθρωποι. Ωστόσο, η εφετινή συνάντηση που είχε προγραμματισθεί για τον Ιούλιο, αναβλήθηκε «για λόγους ασφαλείας», δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η συνάντηση αναβλήθηκε κατόπιν συστάσεως της αλβανικής κυβέρνησης για λόγους ασφαλείας και εξαιτίας απειλών και τρομοκρατικών συνωμοσιών, σύμφωνα με την Οργάνωση.

Έναν μήνα νωρίτερα, ο πρώην Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μάικ Πενς, είχε γίνει δεκτός από την Οργάνωση, στην πόλη που ονομάζεται Ασράφ 3.

Οι Μουτζαχεντίν υποστήριξαν τον Αγιατολάχ Χομεϊνί κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1979, που ανέτρεψε τον Σάχη. Όμως, η οργάνωση ετέθη εκτός νόμου το 1981, όταν κατηγορήθηκε για βομβιστική επίθεση με 74 νεκρούς, ανάμεσά τους και ο δεύτερος στην ιεραρχία του ιρανικού καθεστώτος. Οι Μουτζαχεντίν ουδέποτε ανέλαβαν την ευθύνη για αυτήν την επίθεση, σε αντίθεση με άλλες.

Η Αλβανία στράφηκε οριστικά προς τη Δύση έπειτα από δεκαετίες απομόνωσης υπό το κομμουνιστικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα. Η Αλβανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2009 και είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Τίρανα βρίσκονται σε σύγκρουση με το Ιράν. Από τον Δεκέμβριο του 2018, τέσσερις Ιρανοί διπλωμάτες στα Τίρανα, ανάμεσά τους και ο πρέσβης, απελάθηκαν από την Αλβανία, κατηγορούμενοι για «δραστηριότητες, επιζήμιες για την εθνική ασφάλεια».

Διαβάστε ακόμη:

Τι ετοιμάζει η Apple: Γιατί με το νέο iPhone δε θα μένετε ποτέ από σήμα

Η ενεργειακή κρίση μεταλλάσσεται ήδη σε χρηματοπιστωτική

Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο – Κίνητρα αλλά και ποινές

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα 6.4% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η ακρίβεια βρίσκεται στο επίκεντρο