Η HSBC φιλοξένησε την Τράπεζα Πειραιώς στο HSBC MENAT Future Forum στο Ντουμπάι, όπου το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν μεγάλο και η θεώρηση για την τράπεζα ιδιαίτερα θετική.

«Αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας ώστε να αντικατοπτρίζουν το επιχειρηματικό σχέδιο 2024-2026, την καλύτερη δυναμική χρηματοδότησης και τις υψηλότερες πιθανότητες επιστροφής κεφαλαίου. Αυξάνουμε την τιμή στόχο στα 6,00 ευρώ (από 4,00 ευρώ) και επαναλαμβάνουμε τη σύσταση «αγοράς», επισημαίνει ο Cihan Saraoglu.

O αναλυτής θεωρεί ελκυστική την αποτίμηση της τράπεζας σε 0,75 φορές για το 2024 σε όρους P/TBV και για το 2026 ο δείκτης ROE στο 13%, στο 16% ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων CET1 και 5% μερισματική απόδοση.

«Η Τράπεζα Πειραιώς είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένη τώρα μετά την προσφορά του ΤΧΣ, καθώς το ταμείο πούλησε ολόκληρο το 27% του μεριδίου του στα  4,00 ευρώ ανά μετοχή (ανώτατο όριο του εύρους τιμών) μέσω επιταχυνόμενου book building. Ο Paulson είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 19% και αναμένουμε ότι η τοποθέτηση θα αυξήσει σημαντικά τη ρευστότητα και τη στάθμιση της μετοχής στον δείκτη MSCI», συνεχίζει ο Saraoglou.

«Η Τράπεζα Πειραιώς έτυχε σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος στο Ντουμπάι, όπου επανέλαβε την επιχειρηματική της δραστηριότητα για το 2024-2026. Οι βασικές συζητήσεις αφορούσαν την πορεία του καθαρού εσόδου από τόκους και τα μερίσματα. Ενώ η εκτίμηση για 3,8% μέση πρόβλεψη για το Euribor του 2024 θεωρήθηκε υψηλή, οι περισσότεροι επενδυτές έκριναν ως συντηρητικό το μείγμα καταθέσεων και την καθοδήγηση του beta ως ελκυστικούς αντισταθμιστικούς παράγοντες. Για τα μερίσματα, η φιλοδοξία για καταβολή μερίσματος 50% έως το 2026 εξετάστηκε εξονυχιστικά. Η διοίκηση δήλωσε ότι η ισχυρή παραγωγή κεφαλαίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξόφληση συνθετικών τιτλοποιήσεων τα επόμενα έτη, μειώνοντας έτσι το CoR», υπογραμμίζει ο Saraoglou.

Αναθεώρηση των εκτιμήσεων υπό το πρίσμα του επιχειρηματικού σχεδίου 2024-2026

«Αυξάνουμε την εκτίμησή μας για τα έτη 2024-2025 για τα κέρδη κατά 41% και 30% βάσει καλύτερων παραδοχών για τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ), τις προμήθειες και το κόστος κινδύνου.

Αναμένουμε:

1) βραδύτερη πτώση των επιτοκίων σε σχέση με τις καμπύλες της αγοράς,

2) την προσπάθεια της διοίκησης να προσθέσει διάρκεια μέσω προϊόντων σταθερού επιτοκίου,

3) αντισταθμίσεις για την κάλυψη του 1/5 περίπου των τοκοφόρων περιουσιακών στοιχείων,

4) σταθερή βασική καταθετική βάση για την επιβράδυνση της διάβρωσης των NII. Αναμένουμε ότι το NII θα συρρικνωθεί κατά 4% μέσο όρο το έτος, κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών (2023-2026) και η πρόβλεψή μας για το 2025 NII είναι τώρα 10% υψηλότερη από ότι προηγουμένως. Ενθαρρυμένοι από την ισχυρή παραγωγή κεφαλαίου, εισάγουμε τα μερίσματα στο μοντέλο και αυξάνουμε σταδιακά τη διανομή στο 30% (έναντι της πρόβλεψης 50% της Πειραιώς).

Αναμένουμε ότι η κατώτατη γραμμή του 2024-2025 θα συρρικνωθεί κατά 12% και 13%. Αυτό θέτει το πλεόνασμα κεφαλαίου και τον δείκτη ROTE στο 13%, το οποίο είναι 1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από το guidance και 1 μονάδα κάτω από το 14,0% του δικού μας κόστους κεφαλαίου (COE) το οποίο περικόπτουμε κατά 50 μ.β. λόγω της βελτίωσης του κλίματος της αγοράς προς τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Με 50% διανομή μερισμάτων, η μερισματική απόδοση του 2026 θα ήταν περίπου 9%. Παρά την ανατίμηση κατά περίπου 90% τους τελευταίους 12 μήνες, οι μετοχές φαίνονται φθηνές σε δείκτη 0,7 φορές σε όρους P/TBV για αξιοπρεπή αύξηση της λογιστικής αξίας και δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίου», καταλήγει η HSBC.

Διαβάστε ακόμη: