Η HSBC διόρισε τον Georges Elhedery, πρώην επικεφαλής της επενδυτικής της τράπεζας, ως νέο οικονομικό διευθυντή της, σε μια κίνηση-έκπληξη, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της διολίσθησαν κατά 42% το τρίτο τρίμηνο λόγω της αύξησης των ζημιών από δάνεια και των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων.

Η ξαφνική ανάδειξη του Elhedery στην pole position για να γίνει ο επόμενος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας με έδρα το Λονδίνο έρχεται αφού πήρε εξάμηνη άδεια από την τράπεζα τον Ιανουάριο, επικαλούμενος την επιθυμία να ταξιδέψει με την οικογένειά του και να εξερευνήσει τα προσωπικά του ενδιαφέροντα.

“Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στρατηγική ως συνέπεια αυτών των αλλαγών στην ηγεσία”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn στο Reuters. “Πρόκειται για το πώς τοποθετείται η εκτελεστική επιτροπή του ομίλου με πιθανές επιλογές διαδοχής για το μέλλον”.

Κέρδη προ φόρων 3,15 δισ. ευρώ

Η τράπεζα εμφάνισε κέρδη προ φόρων ύψους 3,15 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, χαμηλότερα από τα 5,4 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, αλλά πολύ πάνω από τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών που συγκέντρωσε η τράπεζα, ύψους 2,45 δισ. δολαρίων.

Τα αποτελέσματα περιλάμβαναν πλήγμα 2,4 δισ. δολαρίων από την πώληση των δραστηριοτήτων της τράπεζας στη Γαλλία, μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της HSBC να αποσύρει τμήματα της άλλοτε παγκόσμιας αυτοκρατορίας της για να ενισχύσει τα κέρδη της.

Η HSBC, η οποία πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων και των κερδών της στην Ασία, έχει δεχθεί πιέσεις από την Ping An Insurance Group, την κινεζική εταιρεία που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της, να διερευνήσει επιλογές όπως η απόσχιση και η εισαγωγή στο χρηματιστήριο των κύριων δραστηριοτήτων της στην Ασία για να αυξήσει τις αποδόσεις των μετόχων της.

Η τράπεζα διερευνά επίσης το ενδεχόμενο πώλησης της καναδικής μονάδας της, καθώς προσπαθεί να εξορθολογήσει τις δραστηριότητές της προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της εν μέσω πιέσεων από την Ping An.

Η HSBC, ο πρώτος μεγάλος βρετανικός δανειστής που ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη, δήλωσε ότι η τριμηνιαία επίδοση επηρεάστηκε από προβλέψεις για πιστώσεις ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, σε σύγκριση με την αποδέσμευση 659 εκατ. δολαρίων από ταμειακά αποθέματα που είχαν τεθεί στην άκρη για αναμενόμενες πιστωτικές ζημίες το ίδιο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο.

Η άνοδος των επιτοκίων παραδοσιακά ενισχύει τα κέρδη των τραπεζών, καθώς μπορούν να κερδίσουν περισσότερα από τον δανεισμό από τα ποσά που καταβάλλουν στους αποταμιευτές, αλλά η τρέχουσα εικόνα σκιάζεται από την απειλή μιας οικονομικής ύφεσης που θα μπορούσε να προκαλέσει βαριές ζημίες για τους δανειστές.

Διαβάστε ακόμη: