“Τώρα είναι η ώρα για κυνήγι ευκαιριών ακολουθώντας το sell off της αγοράς” αναφέρει ο Howard Marks, ιδρυτής του επενδυτικού ταμείου Oaktree Capital. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου προειδοποίησε για την υπερβολή στην ανοδική αγορά, η οποία φαίνεται τόσο προφητική όσο η παρόμοια προειδοποίησή του νωρίτερα.
«Σήμερα αρχίζω να συμπεριφέρομαι επιθετικά», είπε στους Financial Times σε συνέντευξή του ο άνθρωπος πίσω από την Oaktree η οποία ειδικεύεται σε εναλλακτικές επενδύσεις. «Ό,τι κοιτάμε είναι σημαντικά φθηνότερο από ό,τι ήταν πριν από 6 ή 12 μήνες». Ο μάνατζερ είπε ότι τώρα φαίνεται ως «εύλογος χρόνος για να αρχίσετε να αγοράζετε», σημειώνοντας τις χαμηλότερες τιμές για επενδύσεις όπως ομόλογα υψηλής απόδοσης, ενυπόθηκα δάνεια με μόχλευση κ.ά.
Επιασε… πάτο η αγορά;
«Τα πράγματα μπορεί να πάνε πιο χαμηλά. Σε αυτή την περίπτωση, ελπίζω ότι θα έχουμε τη θέληση να αγοράσουμε περισσότερα. Δεν έχει νόημα να πούμε: «Δεν πρόκειται να αγοράσω μέχρι να φτάσουμε στον πάτο». Ποτέ δεν ξέρουμε πότε βρισκόμαστε στον πάτο και σίγουρα δεν λέω ότι είμαστε σήμερα», είπε ο Marks.
Οπως ο ίδιος διευκρυνίζει το κυνήγι ευκαιριών δεν περιλαμβάνει το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, καθώς όπως λέει «τα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν ταμειακές ροές δεν έχουν ουσιαστική αξία». Είτε οι νέοι που είναι ενθουσιώδεις είτε οι μεγαλύτεροι που είναι προβληματισμένοι έχουν δίκιο, αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί σε περίπου 10 χρόνια, είπε.
Το προηγούμενο έτος βρήκε τον γνωστό μάνατζερ να πιέζει για πιο αμυντικές επενδύσεις, καθώς περίμενε ότι τα επιτόκια θα ανέβαιναν, πιέζοντας τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων χαμηλότερα.
Προειδοποίησε τους επενδυτές, εφησυχασμένος από μια μακροχρόνια ανοδική αγορά και έπαιρνε ρίσκα χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα μειονεκτήματα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στους FT “οδηγήθηκαν σε νέους τομείς τους οποίους δεν είχαν εξετάσει ποτέ πριν”, όπως τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία.
Σημειώνεται, τέλος, ότι τα ευχάριστα νέα έρχονται από την Κίνα όπου ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη χαλάρωση στις ταξιδιωτικές απαιτήσεις για τον COVID από περίπου τον Μάρτιο του 2020. “Τα νέα της Κίνας μπορεί να προσθέσουν την αίσθηση ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, δεδομένων των περιορισμών προσφοράς που έχει προκαλέσει το lockdown εκεί”.