Καθώς πλησιάζει το Halloween, το κόστος των γλυκισμάτων συνεχίζει να αυξάνεται -κατά περισσότερο από 13,1% στις ΗΠΑ από τον περασμένο Σεπτέμβριο- και καθιστά το “κέρασμα” ακόμη πιο… τρομακτικό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Εργασίας για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ οι αυξήσεις των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε καραμέλες, ζελεδάκια και άλλα ζαχαρωτά κάνει ακόμη πιο ακριβό “σπορ” την εορτή του Halloween. Μια πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικής δείχνει ότι το μέσο νοικοκυριό σχεδιάζει να ξοδέψει σχεδόν $30 για καραμέλες για το Halloween όμως με τις αυξήσεις το κόστος θα ανέβει στα $35.

Πιο συγκεκριμένα, μια αύξηση της τιμής της τάξης του 13% επιβεβαιώνεται όταν συγκρίνετε τις τιμές των χύμα ζαχαρωτών από το 2021:

  • Η Walmart πουλά ένα πακέτο ποικιλίας (fun size) 160 τεμαχίων M&M’s, Snickers, Twix, Skittles και Starburst έναντι $16,98 δηλαδή κατά $2,24 ακριβότερο από πέρυσι.
  • Η Amazon πουλάει ένα πακέτο 120 τεμαχίων με καραμέλες Hershey’s για $10,99 δηλαδή $2,01 περισσότερο από ό,τι πέρυσι.
  • Το Sam’s Club πουλά ένα πακέτο 450 τεμαχίων από ζαχαρωτά Mars για $26,98 που σημαίνει αύξηση κατά $2,50 σε σχέση με πέρυσι

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τον Ιούνιο -μόνο τον περασμένο μήνα η άνοδος έφθασε το 2%- σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος μετρά τον πληθωρισμό. Αυτό αντανακλά σε μεγάλο βαθμό το αυξημένο κόστος ζάχαρης, το οποίο έχει ενισχυθεί λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, του ενεργειακού κόστους και των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τη ζάχαρη και τα υποκατάστατα ζάχαρης έχει αυξηθεί κατά 17,1% από πέρυσι.

Φθηνότερες λύσεις

Οι παράγοντες της αγοράς προτείνουν ζαχαρωτά με περισσότερα από 200 τεμάχια ανά σακούλα. Τείνουν να είναι φθηνότερα ανά τεμάχιο, σε σύγκριση με σακούλες μικρότερου αριθμού. Πιο συγκεκριμένα, μια ποικιλία ζαχαρωτών Mars με 365 τεμάχια διατίθεται επί του παρόντος στο Amazon για $26,98, μόνο $5 περισσότερο από μια αντίστοιχη που περιέχει 250 κομμάτια. Αυτό είναι 74 σεντ ανά τεμάχιο, αντί 88 σεντ ανά τεμάχιο, αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη: