Το δολάριο υποχώρησε τη Δευτέρα έναντι των άλλων νομισμάτων, αφού υπέστη τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του έτους, καθώς οι έμποροι περίμεναν τα οικονομικά στοιχεία και τις αποφάσεις πολιτικής πριν πουλήσουν περαιτέρω το νόμισμα.

Το ευρώ συνέχισε να σκαρφαλώνει, σημειώνοντας άνοδο 0,15% για να φτάσει στο νέο υψηλό 16 μηνών στα 1,12440 δολάρια. Σε σχέση με το γιεν, το δολάριο υποχώρησε 0,27% στα 138,38 γεν ανά δολάριο, αφού άγγιξε την Παρασκευή το χαμηλότερο επίπεδο έναντι του ιαπωνικού νομίσματος εδώ και δύο μήνες.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ της περασμένης εβδομάδας τροφοδότησαν τα στοιχήματα των επενδυτών ότι η Federal Reserve ήταν κοντά στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων και ο δείκτης του δολαρίου είχε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Νοέμβριο του 2022, υποχωρώντας 2,25% την εβδομάδα.

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ μόλις αυξήθηκαν τον Ιούνιο και η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού παραγωγών ήταν η μικρότερη σε σχεδόν τρία χρόνια, έδειξαν στοιχεία την Πέμπτη, μια μέρα μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μέτρια τον περασμένο μήνα.

Αναμένονται αυξήσεις από τη Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα, αλλά πέρα από αυτό η τιμολόγηση της αγοράς συνεπάγεται ότι η Fed πιθανότατα θα σταματήσει, πριν από τις περικοπές το επόμενο έτος, ενώ στην Ευρώπη πιθανότατα μια άλλη άνοδος είναι καθ’οδόν.

«Η αγορά συναλλάγματος βρίσκεται μπροστά σε πιθανή ομαλοποίηση της πολιτικής της Fed το 2024», δήλωσε ο Chris Weston, επικεφαλής έρευνας της Pepperstone στη Μελβούρνη.

«Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το ξεπούλημα του δολαρίου έχει πάει πολύ μακριά και κινδυνεύουμε από μια μέση αναστροφή στις αρχές αυτής της εβδομάδας».

Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε 0,13% στις 99,831.

Διαβάστε περισσότερα