Ο πληθωρισμός αυξήθηκε μόλις 0,2% τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, λιγότερο από το αναμενόμενο, με τους καταναλωτές να “κάνουν ένα διάλειμμα” από τις αυξήσεις των τιμών.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό του σε περισσότερα από δύο χρόνια τον Ιούνιο, αποτέλεσμα τόσο της επιβράδυνσης του κόστους όσο και των εύκολων συγκρίσεων σε μια εποχή που οι αυξήσεις των τιμών έτρεχαν σε υψηλό 40 ετών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης, ο οποίος μετρά ένα ευρύ φάσμα τιμών για αγαθά και υπηρεσίες, αυξήθηκε 0,2%.

Αυτό σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Dow Jones για αντίστοιχες αυξήσεις 3,1% και 0,3%.

Εξαλείφοντας τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 4,8% από πέρυσι και 0,2% σε μηνιαία βάση. Οι συναινετικές εκτιμήσεις αναμένονται αντίστοιχες αυξήσεις 5% και 0,3%.

Συνολικά, οι αριθμοί θα μπορούσαν να δώσουν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ λίγη ανάσα καθώς φαίνεται να μειώσει τον πληθωρισμό που έτρεχε γύρω στο 9% ετήσιο ρυθμό αυτή τη στιγμή το 2022, τον υψηλότερο απο το Νοέμβριο του 1981.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας τείνουν να εξετάζουν περισσότερο τον πυρήνα του πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο του 2% της Fed.

Θετική αντίδραση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές επικρότησαν νέα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης συνδέονται με τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones αυξήθηκαν κατά 171 μονάδες ή 0,4%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν άνοδο 0,6% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του  Nasdaq σημείωσαν άνοδο 0,9%.

Διαβάστε περισσότερα