Στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Είναι μία επίσκεψη που, όπως λένε, ή θα απογειώσει την ελληνική διπλωματία ή θα την χαντακώσει και θα βγει αληθινός ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος «έχει σπουδάσει» τον Ερντογάν στο τρόπο που λειτουργεί.

Η κρίσιμη συνάντηση γίνει την Πέμπτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη Άννα Μαρία Μπούρα θα υποδεχθούν τον Ρ.Τ. Ερντογάν, τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν και τον διπλωματικό του σύμβουλο Ομέρ Τσελίκ.

Η σύνθεση θα είναι ακριβώς ίδια με αυτή που υπήρξε στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, η οποία θα ακολουθήσει θα λάβουν μέρος έντεκα υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης (Γ. Γεραπετρίτης, Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Οικονόμου, Δ. Καιρίδης, Χρ. Στυλιανίδης, Λ. Μενδώνη, Ο. Κεφαλογιάννη, Κ. Πιερακάκης, Αλ. Παπαδοπούλου και Κ. Φραγκογιάννης) και αντιστοίχως 8 Τούρκοι υπουργοί.

Θα προηγηθούν διμερείς συναντήσεις στο ΥΠΕΞ και σε άλλα υπουργεία.

Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν με την Ολομέλεια του Συμβουλίου Συνεργασίας υπό τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν η οποία θα έχει τη μορφή γεύματος εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτό που φοβίζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι μήπως ο Ερντογάν θελήσει να κάνει κάποια προσαρμογή στο πρόγραμμά του και περιοδεύσει στην Θράκη.

Εκεί θα προκαλέσει μεγάλο κομφούζιο στο ελληνικό ΥΠ.ΕΞ και θα πρέπει να επιστρατευτεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης για να ακολουθήσει.

Η περιοχή είναι έκρυθμη. Θυμίζουμε ότι η ΝΔ έχει καταγγείλει ότι το τουρκικό προξενείο έπαιξε βρώμικο ρόλο στις εκλογές στέλνοντας όλες τις μουσουλμανικές ψήφους στον Φερχάτ Οσγκιούλ.

Και παρόλο που ο ίδιος ο Τσίπρας το έμαθε μέσα από έκθεση που του παραδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, δεν τον έβγαλε εκτός ψηφοδελτίων, διατηρώντας τη μόνη νίκη σε νομό στις εκλογές του 2023.

Μία τέτοια εξέλιξη, θα έθετε έμμεσα σε κίνδυνο όλη την ελληνοτουρκική προσέγγιση, στην οποία έχει επενδύσει πολιτικά ο Γ.Γεραπετρίτης και έχει αποδεχτεί και το Μέγαρο Μαξίμου.

Aλλά θα επιβεβαίωνε και τον Αντώνη Σαμαρα ο οποίος έχει επικρίνει αυτή τη στάση εδώ και αρκετό καιρό.

Το ίδιο και ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος προσφάτως έκανε παρέμβαση και αυτός για την εξωτερική πολιτική.

Το πρόβλημα Σαμαρα-Καραμανλή είναι ότι οριοθετούν ως μόνο ζήτημα για διάλογο και επίλυση, την ΑΟΖ και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

To ίδιο λένε και κυβερνητικές πηγές ότι η Αθήνα δεν θα συζητήσει τίποτα άλλα πέρα από την οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, τη συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό και στην οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης.

Δεν θα αγγίξουν τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει αποστρατικοποιήσει εν μέρει τα νησιά κάνοντας το χατήρι στον Ερντογάν, κερδίζοντας ηρεμία στο Αιγαίο.

Όμως, από την άλλη, δεν έχει κλείσει ούτε το θέμα των χωρικών υδάτων στα νησιά του Αιγαίου.

Ενώ στον αέρα έχουν 10 ναυτικά μίλια, στη θάλασσα δεν μπορούμε να πάμε σε 12 ναυτικά μίλια διότι οι αποστάσεις είναι πολύ μικρότερες.

Παράλληλα, το μεγάλο θέμα που έχει θέσει και ο Αντώνης Σαμαράς είναι το Κυπριακό. Δεν μπορεί να λυθεί τίποτα, αν πρώτα δεν κλείσουμε το Κυπριακό.

Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε ποια στρατηγική ήταν σωστή και ποια όχι…

Διαβάστε ακόμη: