Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές ανακοίνωσε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Όπως είχε προαναγγείλει το radar στις 17 Ιανουαρίου, το κλίμα που είχε διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα οδηγούσε προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς ο κ. Καραμανλής σε όλες τις παρεμβάσεις του τα τελευταία δύο χρόνια έδειχνε πως το κομματικό «κοστούμι» είναι κάτι που έχει αφήσει πίσω του.

Τη Δευτέρα, ένα 24ωρο πριν από την ανακοίνωση, υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Η συζήτηση, όπως σημείωναν αμφότερες οι πλευρές, «έγινε σε καλό κλίμα».

Ο Κώστας Καραμανλής είπε μάλιστα στον Κυριάκο Μητσοτάκη «φεύγω τώρα που η παράταξη είναι ισχυρή» και «είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές». Νωρίτερα, κατά το τηλεφώνημα ο πρωθυπουργός ρώτησε τον κ. Καραμανλή τι σκέπτεται να κάνει, με τον πρώην πρωθυπουργό να ανακοινώνει τις προθέσεις του. Ακολούθησε ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη με την οποία ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Καραμανλή για τη διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και στον τόπο. Προσωπικά, μάλιστα, δεν ξεχνώ ότι υπό τη δική του κομματική ηγεσία εντάχθηκα στην πολιτική. Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατρίδα και το κόμμα μας. Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι, απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά».

Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνεται –κάτι που επιβεβαιώνεται και από την Παναγή Κυριακού– πως ο Κώστας Καραμανλής θα συμμετάσχει στον προεκλογικό αγώνα, κάτι που είναι στη δική του ευχέρεια το πώς θα το κάνει. Το πιθανότερο είναι να γίνει παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη κατά την κεντρική προεκλογική εκδήλωση. Το βέβαιο είναι ότι η αποχώρησή του από τα ψηφοδέλτια έγινε με τρόπο που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, καθώς, όπως είχε σημειώσει η «Κ», το μήνυμα του Κώστα Καραμανλή περιλάμβανε μήνυμα στήριξης στη Ν.Δ. με τη λέξη «προφανώς».

Ομιλίες-προάγγελος

Ο πρώην πρωθυπουργός κρατούσε μέχρι χθες «ερμητικά» κλειστά τα χαρτιά του για το εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Το κλίμα ωστόσο που είχε διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα έδειχνε πως η αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια ήταν πλέον το πιθανότερο σενάριο.

Σημείο καμπής μπορεί να θεωρηθεί η ομιλία στα Ανώγεια, όπου είχε αναφερθεί στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά όποιος θεωρήσει πως αυτή είναι η αιτία της αποχώρησης από τα ψηφοδέλτια θα υποπέσει σε λάθος.

Εδώ και καιρό ο Κώστας Καραμανλής σκεπτόταν την αποχώρησή του από τη Βουλή, 14 χρόνια αφότου αποχώρησε από την ηγεσία του κόμματος.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τετραετίας ο Κώστας Καραμανλής πραγματοποίησε τέσσερις ομιλίες που δεν είχαν κομματικό αλλά εθνικό χαρακτήρα, δείχνοντας πως ο δρόμος της αποχώρησης από τα έδρανα της Βουλής είχε αρχίσει να στρώνεται.

Η πρώτη ήταν τον Οκτώβριο του 2019 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, η επόμενη τον Νοέμβριο του 2019 στο Λονδίνο, η τρίτη τον Οκτώβριο του 2021 στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής και η τελευταία τον Ιούνιο του 2022 στο Μέγαρο Μουσικής.

Διαβάστε περισσότερα