Ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή 11 Ιουνίου, η σημαντικότερη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, ή αλλιώς, το EURO του 2020 και η Google το «γιορτάζει» με ένα doodle.

Το πρωτάθλημα, που καθυστέρησε έναν χρόνο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, θα διεξαχθεί σε 12 πόλεις και σε 12 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, από την 11η Ιουνίου έως την 11η Ιουλίου και συνολικά θα συμμετάσχουν 24 ομάδες οι οποίες έχουν χωριστεί σε έξι ομίλους.

Στις 17 Μαρτίου του 2020, η UEFA είχε ανακοινώσει την αναβολή του πρωταθλήματος για ένα χρόνο και παράλληλα, ανακοινώθηκε πως το τουρνουά θα διατηρήσει την ονομασία «UEFA Euro 2020».

Ξεκινάει το EURO 2020

Η Ρώμη θα φιλοξενήσει το ματς που θα ανοίξει την αυλαία του «Euro 2020» και η Ιταλία θα υποδεχθεί την Τουρκία, στο πλαίσιο της πρεμιέρας του Α’ ομίλου της διοργάνωσης, με 16.000 θεατές στις 22:00 στο γήπεδο Olimpico.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη UEFA EURO 2020 (@euro2020)

To Euro 2020 είναι το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (και 16ο της ιστορίας) που θα διεξαχθεί εν μέσω πανδημίας.

Στις 6 Ιουλίου του 2021 θα διεξαχθεί ο πρώτος ημιτελικός και την επόμενη μέρα θα διεξαχθεί ο δεύτερος ημιτελικός, όπου θα προκύψει το ζευγάρι του μεγάλου τελικού του Euro.

Ο τελικός του UEFA Euro 2020 θα διεξαχθεί στις 11 Ιουλίου και μαζί με τα ματς των ημιτελικών θα φιλοξενηθούν στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Η «σέντρα» σ’ αυτά τα ματς έχει οριστεί για τις 22:00 ώρα Ελλάδος.

Οι έξι όμιλοι της τελικής φάσης είναι:

1ος όμιλος: Τουρκία, Ιταλία, Ουαλία, Ελβετία
2ος όμιλος: Δανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Ρωσία
3ος όμιλος: Ολλανδία, Ουκρανία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία
4ος όμιλος: Αγγλία, Κροατία, Τσεχία, Σκωτία
5ος όμιλος: Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία, Ουγγαρία
6ος όμιλος: Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία, Σλοβακία

Επίσης, θα χρησιμοποιηθεί, για πρώτη φορά, το σύστημα διαιτησίας με βίντεο VAR σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της UEFA.

Ο πρώην πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί ανέφερε ότι το να διοργανωθεί το πρωτάθλημα σε διαφορετικά έθνη αποτελεί μια «μοναδική εκδήλωση για τον εορτασμό των 60ων γενεθλίων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου».

Το doodle από την Google

Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Google doodle αφιερωμένο στην έναρξη του EURO 2020