Στόχος κάθε ομάδας είναι να τη στείλουν στα δίχτυα, είναι η ψυχή κάθε αγώνα, ωστόσο μόνος τα τελευταία χρόνια η UEFA τους έδωσε της δέουσα προσοχή. Οι άνθρωποι της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, σε αντίθεση με αυτούς της FIFA, δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το κομμάτι της στρογγυλής θεάς των διοργανώσεων των Euro.

Για τις πρώτες διοργανώσεις επιλέχθηκαν οι κλασσικές μπάλες της εποχής που ήταν μονόχρωμες. Από το 1968 μέχρι και το 1992 οι διοργανώσεις των euro ουσιαστικά «δανείζονταν» τις μπάλες των Μουντιάλ. Μάλιστα οι άνθρωποι της UEFA ήταν τόσο αδιάφοροι σε αυτό το κομμάτια που δεν άλλαζαν καν ονομασία! Μοναδική εξαίρεση η διοργάνωση του 1988 όπου η «Tango» πήρε απλά το όνομα «Tango Europa» με το σήμα εκείνης της διοργάνωσης.

Όλα αυτά αλλάζουν το 1996 στη διοργάνωση της Αγγλίας με την Questra Europa: Η Adidas είναι φυσικά η αθλητική εταιρεία που σχεδιάζει τη μπάλα για τη διοργάνωση της «γηραιάς Αλβιώνας». Πρόκειται για μπάλα που είναι στα πρότυπα της μπάλας του Μουντιάλ του 1994. Λόγω της δημοτικότητας της μπάλας εκείνης χρησιμοποιήθηκε τόσο στο Euro το 1996, όσο και στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Terrestra Silverstream (2000)

Πάλι η Adidas σχεδιάζει την επίσημη μπάλα της διοργάνωσης πυο φιλοξενείται σε Ολλανδίας και Βέλγιο. Οι καινοτομίες της προσέφεραν ευκολότερο χερισμό για τους παίκτες, ενώ είναι από τις τελευταίες μπάλες που είχαν στο σχεδιασμό τους πεντάγωνα και εξάγωνα. Το όνομά της προέρχεται από έναν ποταμό που διασχίζει Ολλανδία και Βέλγιο. Χρησιμοποιήθηκε και στο Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2000-2001.

Roteiro (2004)

Η μπάλα που αποδείχτηκε γούρικη στην πορεία της Εθνικής μας στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Πράγματι «ροτέιρο» στα πορτογαλικά σημαίνει ταξίδι και είναι όρος που χρησιμοποιούταν κατά κόρον το 15ο και 16ο αιώνα την περίοδο των ανακαλύψεων. Είναι η πρώτη φορά που στη μπάλα καταγράφονται πληροφορίες για τους αγώνες. Είναι η πρώτη μπάλα που κατασκευάστηκε με θερμική συγκόληση από την Adidas.

Europass (2008)

Η μπάλα που έμοιαζε ως προς την κατασκευή της με την Teamgeist, του Μουντιάλ του 2006. Η Adidas φτιάχνει τη μπάλα με 14 ακμές αντί για 32. Είναι ραμμένη μει ειδική κόλλα που χρησιμοποείται για ανθεκτικότητα και αντοχή στο νερό. Ήταν πιο ελαφριά σε σχέση με τις υπόλοιπες γι’ αυτό και θεωρήθηκε «εχθρός» του τερματοφύλακα.

Tango 12 (2012)

Απόγονος της οικογένειας των tango που εμφανίστηκαν τη δεκαετία του ’70. Θεωρούνταν από τους κατασκευαστές της πιο ελαφριά σε σχέση με εκείνη του Παγκοσμίου κυπέλλου και πιο εύκολη στο χειρισμό και τη ντρίμπλα. Πάλι όμως οι τερματοφύλακες διαμαρτύρονταν ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έλεγαν ότι είναι σα μπάλα σούπερ μάρκετ.

Beau Jeu (2016)

Η μπάλα που μας εύχεται «όμορφο παιχνίδι» όπως σημαίνει και το όνομά της. Έχει στοιχεία από τη Μπραζούκα που χρησιμοποιήθηκε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Έχει μπλε γραμμές με πορτοκαλί λεπτομέρειες, με γράμματα και αριθμού, όπου η καθεμία σχηματίζει τη λέξη «Euro» και το «2016».

Uniforia (2020)

Παίρνοντας το όνομά της από την ενότητα και την ευφορία που μπορεί να προσφέρει το ποδόσφαιρο, η μπάλα σχεδιάστηκε για να γιορτάσει ακριβώς αυτήν την ενότητα που θα φέρει στην ευρωπαϊκή ήπειρο η διοργάνωση του 2020.

Αντλώντας έμπνευση από το ανανεωμένο format του τουρνουά, το οποίο θα διεξαχθεί για πρώτη φορά σε 11 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, ο σχεδιασμός της Uniforia διασχίζει γέφυρες και σύνορα και φέρνει κοντά τη διαφορετικότητα των φιλάθλων και των αθλητών, μέσα από έναν μοναδικό συνδυασμό τέχνης και ποδοσφαίρου. Αυτά τα στοιχεία ήταν το σημείο εκκίνησης για τον σχεδιασμό της μπάλας, που ξεκίνησε το 2018.

Η υψηλής απόδοσης δομή της μπάλας αποτελείται από τα ίδια πάνελ με τα αντίστοιχα μοντέλα των πρόσφατων Παγκοσμίων Κυπέλων της FIFA, αλλά με ένα μοναδικό «Hi-White» υλικό που προσφέρει στους παίκτες καλύτερη ορατότητα στο γήπεδο