Γράφει η Αναστασία-Βασιλική Γκολέμη,
δημοσιογράφος
Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχει χτυπηθεί αρκετές φορές από ρατσιστές, ανθρώπους που μισούν τη διαφορετικότητα. Ρατσιστικό οχετό δέχτηκαν με την λήξη της αναμέτρησης οι ποδοσφαιριστές της Αγγλίας Μπουκαγιό Σακά, Μάρκους Ράσφορντ και Τζέιντον Σάντσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι διακρίσεις και οι ρατσιστικές επιθέσεις δυστυχώς δεν σταματούν ποτέ στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Παρά το γεγονός πως οι παίκτες του Σάουθγκεϊτ μετά κόπων και βασάνων έφτασαν στο φετινό τουρνουά, παρά το χειροκρότημα στο γήπεδο, είχαν ν΄αντιμετωπίσουν και τους άμυαλους που πίσω από την ανωνυμία του πληκτρολογίου, θεωρούν ότι μπορούν να πουν ό,τι θέλουν.
Οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές δέχτηκαν πληθώρα αρνητικών σχολίων έπειτα από την αστοχία των πέναλτι που εκτέλεσαν στον τελικό του Euro 2020. Η Αγγλία δεν κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο, χάνοντας στον τελικό του Γουέμπλεϊ με 3-2 στα πέναλτι από την Ιταλία.
Αντιδρά η αγγλική ομοσπονδία
Η στήριξη των συμπαικτών αλλά και των πολιτών ήταν ένα ηχηρό χαστούκι στον ρατσισμό. Η Ένωση Ποδοσφαίρου καταδίκασε αυτές τις ρατσιστικές επιθέσεις γνωστοποιόντας την απέχθειά της και τη μηδενική της ανοχή, προειδοποιώντας για τιμωρίες σε όσους θύτες εντοπιστούν
Η Άρσεναλ λίγη ώρα μετά τον χαμένο τελικό, έστειλε μήνυμα στήριξης στον παίκτη της Σακά, ενώ εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση:
«Το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι τόσο σκληρό. Αλλά για την προσωπικότητά σου για τον χαρακτήρα σου, για τη γενναιότητα σου Θα είμαστε πάντα περήφανοι για σένα. Ανυπομονούμε να σε έχουμε πάλι κοντά μας. Για άλλη μια φορά, είμαστε λυπημένοι γιατί πρέπει να καταδικάσουμε τον ρατσισμό κατά των μαύρων παικτών».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ομάδα στην οποία αγωνίζεται ο Ράσφορντ:
«Ένα πέναλτι δεν θα σε καθορίσει ως παίκτη ή άνθρωπο, Μάρκους. Να το θυμάσαι αυτό. Ανυπομονούμε να σε καλωσορίσουμε πίσω στο σπίτι».
Από τη νέα αγωνιστική περίοδο θα φοράει τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Σάντσο, ο οποίος επίσης έχασε πέναλτι στη διαδικασία στον τελικό του Euro με αντίπαλο την Ιταλία την περασμένη Κυριακή στο Λονδίνο.
Η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα εντοπισμού των υπευθύνων, ενώ όλοι ζητούν από τις εταιρείες των social media να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εξαλειφθούν τα ρατσιστικά φαινόμενα από τις πλατφόρμες τους.
«Τα λιοντάρια μας έκαναν υπερήφανους»
Στα βρετανικά πρωτοσέλιδα κυριαρχεί η φωτογραφία του προπονητή Σάουθγκειτ, που αγκαλιάζει τον 19χρονο Σάκα, ο οποίος έχασε το τελευταίο πέναλτι. Στους τίτλους επικρατεί το «Lions did us proud» – «Τα λιοντάρια μας έκαναν υπερήφανους» ως στήριξη στους ποδοσφαιριστές και το μέλλον της ομάδας.
Το μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον
Ο Μπόρις Τζόνσον με μήνυμά του μέσω Twitter υπερασπίστηκε τους παίκτες, τους οποίους όπως είπε «αξίζει να τους συμπεριφερόμαστε σαν ήρωες και όχι ρατσιστικά» τονίζοντας ότι «θα πρέπει να ντρέπονται για τον εαυτό τους όσοι προχώρησαν σε τέτοιες αποκρουστικές ενέργειες».
That was a heartbreaking result to end #Euro2020 but Gareth Southgate and his @England squad played like heroes. They have done the nation proud and deserve great credit ???????
— Boris Johnson (@BorisJohnson) July 11, 2021
Πληθαίνουν οι ρατσιστικές επιθέσεις
Τα τελευταία χρόνια, η διείσδυση αφρικανών κατά κύριο λόγο ποδοσφαιριστών σε όλα τα πρωταθλήματα της Ευρώπης έχει μειώσει τα φαινόμενα ρατσισμού, ευαισθητοποιώντας οπαδούς, παίκτες και παράγοντες, παρόλα αυτά τα συγκεκριμένα φαινόμενα δεν έχουν εξαλειφθεί.
Ρατσισμός στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα κατά καιρούς έχουν καταγραφεί ντροπιαστικά περιστατικά. Ένα από τα πιο ηχηρά περιστατικά ήταν αυτό που συνέβη το 2019 με πρωταγωνιστή τον παλαίμαχο αμυντικό Ιφεάνι Ουντέζε . Ο Ουντέζε ο οποίος αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ (2000-06, 2007-08) και στην ΑΕΚ (2006-07) ανέφερε:
«Το πιο σοκαριστικό πράγμα για μένα στο ποδόσφαιρο, ήταν η ημέρα που αντιμετώπισα τον ρατσισμό στην Ελλάδα. Μου πέταξαν νομίσματα και μπανάνες και ήμουν πολύ θυμωμένος. Ο διαιτητής έπρεπε να σταματήσει το παιχνίδι. Τράβηξα τη φανέλα μου και σχεδόν έδωσα μάχη με τους φιλάθλους. Κάθε φορά που θυμάμαι εκείνη την ημέρα, νιώθω λυπημένος.
Ο ρατσισμός θα παραμείνει, ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι άνθρωποι. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει για να απομακρυνθεί ο ρατσισμός από το ποδόσφαιρο. Εφόσον είσαι μαύρος, περπατάς στους δρόμους και εξακολουθείς να δέχεσαι επιθέσεις για το χρώμα σου. Αυτό θα συμβαίνει στο γήπεδο και μερικές φορές και από τους συμπαίκτες σου. Έτσι, θα είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθεί ο ρατσισμός από το ποδόσφαιρο», επεσήμανε ο Νιγηριανός άσος.
Χαρές και λύπες είναι ο αθλητισμός
Σε μία κοινωνία και σε μία εποχή που ο όρος αθλητισμός έχει διαστρεβλωθεί και που τα φαινόμενα ρατσισμού, βίας και χουλιγκανισμού έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις είναι χρέος όλων να συμβάλλουν με την κατάλληλη αγωγή ώστε να δημιουργηθεί το φίλαθλο πνεύμα που θα μεταδώσει τα ιδανικά του ευ αγωνίζεσαι και θα χτυπάει στη ρίζα τα αίτια που δημιουργούν αυτές τις παθογένειες. Μόνο τότε θα μπορέσει ο αθλητισμός να διαφυλάξει την ομορφιά του και τη σπουδαία σημασία του για τον άνθρωπο.