Με ένα doodle τιμάει σήμερα η Google τον χορό swing και την θρυλική αίθουσα χορού Savoy Ballroom της Νέας Υόρκης (γνωστό και ως «Home of Happy Feet» (το σπίτι των χαρούμενων ποδιών)). Μάλιστα στην αρχική του σελίδα μπορείτε να παίξετε και ένα διαδραστικό παιχνίδι…στους ρυθμούς της swing μουσικής.

Τι ήταν το Savoy Ballroom

Το Savoy Ballroom που τιμάται σήμερα με Google doodle ήταν μια μεγάλη αίθουσα χορού για μουσική και χορό που βρισκόταν στη γειτονιά Χάρλεμ του Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Λειτουργούσε από τις 12 Μαρτίου του 1926 ως τις 10 Ιουλίου του 1958 και αποτελούσε την «ψυχή της γειτονιάς», ενώ είχε αναδειχτεί ως «η καλύτερη αίθουσα χορού στον κόσμο».

Το 1926, όταν και άνοιξε, το Savoy Ballroom εφαρμόζοντας πολιτική απαγόρευσης των διακρίσεων έγινε ένας από τους πρώτους φυλετικούς ενοποιημένους δημόσιους χώρους στις ΗΠΑ. Έτσι, στις αρχές του 20ού αιώνα, στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης στεγάστηκε κυρίως η μαύρη κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μετανάστευσαν από άλλα τμήματα των ΗΠΑ, αλλά και από την Καραϊβική.

Εκατοντάδες άνθρωποι χορεύαν καθημερινά στην συγκεκριμένη αίθουσα, διοργανώνονταν ξεσηκωτικοί διαγωνισμοί χορευτών και ιστορικές «μονομαχίες» μουσικών και συγκροτημάτων. Εκεί έγινε το πρώτο Aerial και από εκεί ξεπήδηξαν οι πιο φημισμένοι Swing χορευτές (όπως ο Frankie Manning, Norma Miller κ.α.) ενώ αποτελούσε σημείο για ξεφάντωμα μεταξύ καλλιτεχνών, τραγουδιστών και χορευτών.

Savoy Ballroom: Το Google doodle που τιμάει τη θρυλική αίθουσα χορού swing

Ο αντίκτυπος αυτής της κοινότητας ήταν διαδεδομένος σε όλο το Χάρλεμ, καθώς η τοποθεσία «άνθισε» μέσω της δημιουργικότητας και του πολιτισμού, με «όχημα» το Savoy Ballroom και τον χορό swing. Παρόλο που το 1958 «έκλεισε» τις πόρτες του για πάντα, ο διεθνής αντίκτυπός του είναι ακόμη αισθητός μέχρι σήμερα.

Στην ιστορική τοποθεσία του, μεταξύ της 140ης και της 141ης οδού στη Λεωφόρο Lenox της Νέας Υόρκης, τώρα μια αναμνηστική πινακίδα τιμά το Savoy Ballroom και την κληρονομιά του ως το «σπίτι της πολιτιστικής καινοτομίας».

Επίσης, πολλοί από τους φημισμένους καλλιτέχνες της τζαζ, συμπεριλαμβανομένων των Chick Webb, Count Basie και Ella Fitzgerald, είχαν εμφανιστεί ζωντανά στο Savoy Ballroom.