Τον Αμερικάνο ακτιβιστή και αστρονόμο, Frank Kameny, τιμάει σήμερα η Google με doodle.

O Frank Kameny αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ενώ ο ίδιος απολύθηκε από τον αμερικανικό στρατό επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.

Frank Kameny: Ο ακτιβιστής που τιμάται με Google doodle

Η Google επιλέγει να «υποδεχτεί» με ένα ηχηρό και συμβολικό μήνυμα τον «Pride μήνα» Ιούνιο, τιμώντας τη μνήμη του ανθρώπου που, το 1957, είχε χάσει τη θέση του στον αμερικανικό στρατό, όπου εργαζόταν ως αστρονόμος της υπηρεσίας Χαρτών (χαρτογραφική-γεωγραφική υπηρεσία), επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, γεγονός που τον ώθησε να ξεκινήσει έκτοτε έναν μεγάλο αγώνα για τα δικαιώματα των γκέι.

Ο Frank Kameny, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον στρατό σε όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σπούδασε και εν συνεχεία δίδαξε στο Χάρβαρντ, ενώ έκανε και διδακτορικό στην αστρονομία (1956).

Frank Kameny: Google doodle για τον αστρονόμο που απολύθηκε επειδή ήταν γκέι

Με doodle τιμάει η Google τον ακτιβιστή Fank Kameny και «υποδέχεται» τον Ιούνιο, τον μήνα του «Pride».

Μετά την απόλυσή του, ο Frank Kameny αφοσιώθηκε στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Απέφευγε συμβατικούς χαρακτηρισμούς που είχαν να κάνουν με το φύλο ή τη φυλή, τονίζοντας σταθερά πως η αγαπημένη του λέξη είναι «ανθρώπινος».

Ξεκίνησε να οργανώνει μαζικές δημόσιες διαμαρτυρίες για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλον ατόμων, υποστηρίζοντας μάλιστα πως αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες και σοβαρότερες διακρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη κι από τους μαύρους.

Το 1971 έγινε ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος για το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς όμως να εκλεγεί.

Frank Kameny: Google doodle για τον αστρονόμο που απολύθηκε επειδή ήταν γκέι

Ο Kameny είχε λάβει αναρίθμητες διακρίσεις για το έργο του, εκπροσωπώντας οργανώσεις, πρωτοστατώντας σε διαδηλώσεις και δίνοντας ηχηρές και ενωτικές ομιλίες. Η τελευταία του ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011.

Πέθανε στις 11 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, σε ηλικία 86 ετών, μετά από χρόνιο καρδιακό πρόβλημα.